INTERVJU SA ŠEFOM ŽIVOG ZIDA / 'Trebaju nam izbori, Vlada ionako opstaje samo zahvaljujući ucjenama i kupovini zastupnika'

Image
Foto: Vijesti.hr

Sinčić je za Vijesti.hr otkrio kako smatra da su Hrvatskoj potrebni izbori radi moralne katarze hrvatskog društva

7.9.2018.
11:20
Vijesti.hr
VOYO logo

Mogućnost prijevremenih izbora jedna je od glavnih političkih tema ovog tjedna, osobito u kontekstu izbacivanja Darka Milinovića iz vladajućeg HDZ-a. U isto vrijeme odvija se unutarstranačka kriza u najvećoj oporbenoj stranci, SDP-u, koja gubi saborske zastupnike (Bojan Glavašević, Zdravko Ronko), ali i marginalizira neke od svojih najaktivnijih članova (Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Mihael Zmajlović i Vedran Babić).

Jedna od stranaka koje bi mogle najviše profitirati u ovom turbulentom političkom razdoblju, osobito ako je suditi po ispitivanjima javnog mnijenja, jest oporbeni Živi zid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić u intervjuu za Vijesti.hr komentirao je političke situacije u zemlji te poručio da su Hrvatskoj potrebni izbori radi moralne katarze zemlje i hrvatskog društva.

Nastavno na nekoliko turbulentnih političkih dana, premijer Andrej Plenković je u više navrata istaknuo kako je HDZ spreman na prijevremene parlamentarne izbore. Smatrate li da vladajuća koalicija može održati većinu u Saboru usprkos nedavnim događajima vezanima uz izbacivanje Darka Milinovića iz HDZ-a? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladajuća većina može se održavati na isti način kao i do sada, a to je politička korupcija. Može naći nekoliko politički otpisanih zastupnika kojima je jedini interes da primaju plaću još dvije godine, odnosno da Vlada ne padne. Pitajte samo Sauchine birače jesu li ga poslali u Sabor da podupire Plenkovića. Naravno da nisu, niti je to prihvatljivo, niti smije biti prihvatljivo.

Je li i Živi zid spreman na prijevremene izbore te smatra li da su oni potrebni u ovom trenutku?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbori su potrebni jer Vlada nema legitimitet i opstaje samo zahvaljujući ucjenama i kupovini zastupnika, što je ne samo neprihvatljivo, to je kazneno djelo za koje je osuđen bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo. Za Andreja Plenkovića taj zakon valjda ne vrijedi. Izbori bi pomeli političku korupciju koja se sve više širi zemljom, a čiji izvor je u Saboru i Vladi. Izbori su potrebni radi moralne katarze Hrvatske i hrvatskog društva.

Jesu li u Živom zidu u tijeku pripreme za potencijalne prijevremene izbore? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mi smo uvijek spremni za izbore i radimo kontinuirano, a ne kampanjski. Predstavit ćemo još nekoliko antikorupcijskih zakona jer je to ključni problem ove zemlje kojime se Vlada ne bavi.

Osim toga, neprestano obilazimo teren i slušamo ljude i njihove probleme i pomažemo im koliko je to ovog časa u našoj moći. Prije nekoliko dana smo poklonili oko 500 školskih torbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko dođe do izbora, koga Živi zid smatra prihvatljivim političkim partnerom po pitanju eventualnog koaliranja?

Koalicije sa HDZ-om, SDP-om i njihovim satelitima ne može biti. Ne može biti ni sa Mostom jer se komprimitirao zadnji put kad je otkriveno da su Božo Petrov i njegovi ljudi bili na osam sastanaka skupine Borg s Plenkovićem u zgradi Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja su ključna pitanja na kojima bi Živi zid inzistirao u izbornoj kampanji u slučaju izvanrednih izbora?

Ključna pitanja kampanje bili bi naši antikorupcijski zakoni i borba protiv korupcije, reforma pravosuđa te rada i mirovinskog sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo