Živi zid / Sinčićeva stranka uputila izmjene i dopune Zakona: 'Borimo se za monetarni suverenitet i kunizaciju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Po izmjenama tih zakona, svi bi se krediti automatski konvertirali u kunske, a sav rizik i trošak tog postupka snosile bi banke, a ne građani i poduzetnici

30.5.2018.
11:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u srijedu je izvijestio da je njegova stranka u saborsku proceduru uputila izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima te Zakona o deviznom poslovanju čime bi se u Hrvatskoj ukinula valutna klauzula do 1. prosinca ove godine.

Po izmjenama tih zakona, svi bi se krediti automatski konvertirali u kunske, a sav rizik i trošak tog postupka snosile bi banke, a ne građani i poduzetnici, rekao je Sinčić na konferenciji za novinare te istaknuo da je to "borba za monetarni suverenitet, kunizaciju i zaštitu nacionalnog bogatstva".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Monetarni suverenitet u srcu je programa Živog zida, a naš prijedlog ukidanja valutne klauzule je tu da bi se dala prednost kuni i maknuli nepotrebni rizici", pojasnio je Sinčić.

"Svi znamo kako je 'švicarac' devastirao građane, i tu prijetnju treba ukloniti iz zakonodavstva", kazao je te dodao da je to jasna poruka Živog zida strategiji premijera i HNB-a o uvođenju eura, jer "da se ovo napravilo na vrijeme nikada ne bi došlo do 'švicarca'".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sinčić je rekao da ih je na te prijedloge potaknula i politička kriza u Italiji koja bi mogla uzdrmati cijeli Europu, pogotovo gospodarski.

"To pokazuje da monetarni sustav EU nije dobar i da ga treba mijenjati, i zato Hrvatska treba ukloniti sve rizike tako da odvežemo naše kreditne odnose od eura i isključivo ih vežemo za kunu, valutu u kojoj primamo plaću. Ne smijemo dopustiti da euro postane novi 'švicarac'", upozorio je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirao je i objavu Građanske inicijative Narod odlučuje da su skupili dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma o promjenama izbornog zakonodavstva.

Živi zid nije podržao tu inicijativu, ali neki njihovi članovi jesu dali potpise za raspisivanje referenduma jer, u pravilu, Živi zid podržava sve referendumske inicijative s obzirom na to da želimo da građani odlučuju, rekao je Sinčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Referendum protiv Istanbulske konvencije ipak nisu potpisali jer, kažu, ima ideološku podlogu, a oni ne žele sudjelovati u tome i dijeliti građane.

"Ako je nešto neustavno, odlučit će Ustavni sud, a kada dođe do rasprave o referendumu, odlučit ćemo kakav ćemo zauzeti stav. Svakako da izborni sustav treba promjene, a jesu li to ove koje nudi referendum, jednim dijelom da, drugim ne", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će pričekati da se potpisi predaju, utvrdi je li ih dovoljno i je li referendum uopće ustavan, a onda će, tvrdi Sinčić, na vrijeme zauzeti stav Živog zida o cijeloj temi.

"Jedno je skupljanje potpisa, a drugo na referendumu biti za ili protiv", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo