Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
zakon za lakši otkaz

Sindikalist Mladen Novosel: 'Konkurentnost hrvatskog gospodarstva ne počiva na lakšem otpuštanju radnika'

'Ako će biti kao u prijašnjim slučajevima mi smo uvijek spremni na akciju', ističe Novosel.

Vijesti.hr/ 25.9.2020. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Najavljivane izmjene Zakona o radu došle su na red, a promjene zakona traže se zbog tri ključne točke: smanjenje broja ugovora na određeno, fleksibilizacija tržišta rada i rad na izmještenom mjestu. 

Gost RTL-a je Mladen Novosel, šef najvećeg sindikata koji otkriva hoće li i kada svog asa iz rukava potegnuti sindikalisti te pripremaju li sindikati akcije.

"Sindikati za razliku od prijašnjih pregovora Zakona o radu neće se više samo braniti od onoga što zahtjeva Vlada i poslodavci, nego smo upravo išli pokušati promijeniti u zakonu ono što radnike boli. Proveli smo mnogo razgovora s radnicima i sindikalnim povjerenicima, a njih muči: prekovremeni rad te neplaćanje njega, nejednaki raspored radnog vremena, a pitanje otpremnina za ugovor na određeno vrijeme nam je vrlo važno. Mi ne smatramo da se ugovori na određeno vrijeme mogu smanjiti tako da će se fleksibilizirati otpuštanje radnika kroz ugovor na određeno vrijeme. Radnik i koji radi i na određeno i na neodređeno ima pravo na otpremninu", kazao je Novosel.

"A ono što jako važno je kolektivni ugovor, nadziranje primjene proširenih kolektivnih ugovora i ono što je jako bitno da sindikat ako poslodavac ne poštuje kolektivni ugovor može ići na grupnu tužbu.
Mi želi pregovarati u dobroj vjeri  i takve smo stavove i danas iznijeli, ako ćemo svi biti u dobroj vjeri  i ako ćemo pregovarati o stvarima koje su sve tri strane iznijele i ako želimo učiniti nešto dobro za hrvatske radnike i hrvatske poslodavce onda sindikalne akcije neće biti potrebne. No, ako će biti kao u prijašnjim slučajevima mi smo uvijek spremni", ističe Novosel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Također se isvrnuo na izjavu Burilovića: "Što se tiče izjave gospodina Buriloviću preporučio bih mu da pročita Zakon o radu, posebno one odredbe koje govore o redovitom otpuštanju i  izvanrednom otpuštanju. Poslodavcu nikada nije problem ako ima lošeg radnika, on ga može pismenom opomenom upozoriti jednom ili dva puta, a ako radnik i dalje krši, može dobiti otkaz bez ikakvog problema".

Novosel je također poručio: "Konkurentnost hrvatskog gospodarstva ne počiva na lakšem otpuštanju radnika nego počiva na kvalitetnim poslovima te da se kvalitetno organizira rad i na kvalitetno plaćenim radnicima." 

Upravo se čita

Image
pretužno

Užasne i šokantne vijesti od obitelji obožavane Ede iz serije 'Miriše na ljubav'

"Sindikati u javnom i državnom sektoru uvijek su spremni na razgovor, a ključno je da ono što se dogovorilo tijekom proljeća ide se i dalje tim putem. Ne možemo nakon svakih pregovora ići ponovno ispočetka i tražiti razumijevanje, ono što je potpisano treba ispoštovati, a ako Vlada ne može, neka kaže da ima problem i sindikati će razgovarati", poručio je Novosel. 

Vijesti.hr/ 25.9.2020. u 19:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba