pregled godine / Sindikalna scena u 2016.: dogovor o rastu osnovice plaća postigle državne službe, ali ne i javne

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Nezadovoljstvo sindikata izazvala je i odluka o ponovnoj odgodi isplate otpremnina policijskim djelatnicima koji odlaze u mirovinu

30.12.2016.
7:45
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikalnu scenu u godini na izmaku obilježili su postizanje dogovora Vlade sa sindikatima državnih službi o rastu osnovice plaća za šest posto u tri navrata tijekom iduće godine (početkom siječnja, kolovoza i studenoga), ali i nepostizanje dogovora sa sindikatima javnih službi o realizaciji tog sporazuma iz 2009.

Prema njemu je tada dogovoreno da će se radnicima u državnim i javnim službama povećati, odnosno vratiti osnovica plaća za šest posto kada BDP bude rastao za više od dva posto uzastopno u dva tromjesječja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada su se stekli uvjeti za ispunjenje sporazuma Vlada je dovela u pitanje njegovu pravnu utemeljenost, a pregovori su propali kada su se sindikati javnih službi odbili odreći isplate zaostataka za 2016. godinu. U međuvremenu je u prosincu istekao i Temeljni kolektivni ugovor pa je na snazi produžena primjena, a prema najavama u siječnju slijedi, nastavak pregovora kada se formiraju novi pregovarački odbori. 

Nezadovoljstvo sindikata izazvala je i odluka o ponovnoj odgodi isplate otpremnina  policijskim djelatnicima koji odlaze u mirovinu. Sindikat policije Hrvatske prosvjedovao je protiv Vladina prijedloga da se primjena odredbi Zakona o policiji, kojima se reguliraju prava na ostvarivanje otpremnina prilikom odlaska u mirovinu, odgodi za još dvije godine, odnosno do 1. siječnja 2019. godine. SPH poručio je da se, s obzirom na već više od dvije godine pozitivnog ekonomskog oporavka, došlo vrijeme da se ta odredba Zakona o policiji počne primjenjivati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Porezna reforma donijet će vrlo malo ili ništa građanima s najnižim primanjima, ocijenili su čelnici Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u studenome uoči sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), na kojoj su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić predstavili poreznu reformu socijalnim partnerima. "Kada je riječ o porezu na dohodak, vidljivo je da oni s najnižim primanjima neće dobiti ništa ili vrlo malo, pa čak i ono što na prvi pogled izgleda izuzetno dobro, povećanje odbitaka za uzdržavane članove obitelji, odnosno djecu i povećanje neoporezivog dijela plaće, za one s nižim primanjima neće imati efekta", kazao je Sever.

Godinu su obilježili i štrajkovi pirotehničara i djelatnika zagrebačkog Studentskog centra koji su oba završili uspješno potpisivanjem kolektivnog ugovora kao i radnika riječkog TIBO-a isplatom plaća te prosvjedi sindikata koji djeluju u Hrvatskim željeznicama zbog otkazivanja ugovora o radu i smanjenju radničkih prava. Stoga su Sindikat hrvatskih željezničara, Sindikat željezničara Hrvatske i Sindikat infrastrukture HŽ uputili su zahtjev Vladi i resornim ministrima da još jednom preispitaju proračunske stavke namijenjene željeznici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U povodu smrtnog stradavanja pirotehničara i ranjavanja dvojice u travnju u Ličkom Ribniku, iz Sindikata humanitarnog razminiranja i Samostalnog sindikata Hrvatske ponovno su upitali do kada će profit biti ispred sigurnosti ljudi. Povjerenik Sindikata humanitarnog razminiranja Stjepan Tadić upozorio je  da je sigurnost pirotehničara ugrožena kao nikada do sada. Štrajk u jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje Mungos razminiranje d.o.o. tijekom srpnja započeo je nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješnog okončanja postupka mirenja i neprihvaćanje sindikalnih zahtjeva za povećanjem plaće na 15.000 kuna bruto. Tridesetak djelatnika tvrtke za razminiranje Mungos razminiranje svakodnevno su prosvjedovali na zagrebačkom Markovom trgu, nakon što štrajkaše nije primio ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, jer je bio izvan Hrvatske te je predstavnike pirotehničara Mungosa primila njegova zamjenica Lidija Pelivan

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković primio je predstavnike štrajkaškog odbora tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. i obećao im da će poduzeti korake za rješavanje situacije na pravedan način. Pirotehničari Mungosa upoznali su premijera s razlozima zbog kojih štrajkaju već dva tjedna, kao i sa stanjem i problemima u djelatnosti razminiranja s kojima se svakodnevno susreću Između ostalog, upozorili su na nužnost sklapanja Kolektivnog ugovora. Neusuglašeno je pitanje povećanja plaća, jer je svima u tvrtki povećana, osim pirotehničarima na terenu. Pirotehničarima "Mungosa", koji su u štrajku osam dana,  udovoljit će se u njihovim zahtjevima za povećanje plaće i potpisivanje kolektivnog ugovora, koji bi trebao biti potpisan, izjavio je nakon sastanka s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem, predsjednik Novog sindikata Mario Iveković. U jedinoj državnoj tvrtki za razminiranje "Mungos razminiranje" d.o.o. štrajk je počeo 5. srpnja, nakon prekida procesa kolektivnog pregovaranja, neuspješno završenog postupka mirenja i neprihvaćanja sindikalnih zahtjeva za povećanje plaće na 15 tisuća kuna bruto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati Studentskog centra u studenome pokrenuli štrajk, u Upravi SC-a kažu da je odaziv slab, a sustav funkcionira normalno, uključujući studentsku prehranu i Student-servis. Sanacijski upravitelj SC-a Mirko Bošnjak rekao je da cijeli sustav radi bez zastoja, a za štrajk se izjasnilo svega 25 od ukupno 951 zaposlenika zagrebačkog SC-a. Predsjednica štrajkaškog odbora radnika SC-a Biserka Sertić ustvrdila je da je odaziv štrajku 40 posto te demantirala tvrdnje uprave o slabom interesu radnika za štrajk. Pedesetak radnika zagrebačkog Studentskog centra (SC) okupilo se na prosvjedu ispred menze SC-a "Cvjetno naselje", u organizaciji četiriju sindikata koji djeluju u zagrebačkom SC-u, poručujući da neće odustati od štrajka dok se ne potpiše već usuglašeni kolektivni ugovor. "Štrajkamo zato što smo završili kolektivne pregovore, usuglasili tekst oko cijelog KU-a, a onda je Uprava odbila potpisati", rekla je predsjednica sindikalnog pregovaračkog odbora Biserka Sertić

Podružnica Sindikata EKN-a u Imunološkom zavodu pozvala je Vladu na očuvanje strateške, vrijedne i kvalitetne proizvodnje lijekova iz krvi i virusnih i bakterijskih cjepiva, te upozorila da još nije provedena odluka prethodne Vlade o pretvorbi trgovačkog društva Imunološki zavod d.d. u ustanovu za obavljanje djelatnosti zdravstva. Imunološkom zavodu nužan je nastavak proizvodnje jer bez toga ne može opstati, poručila je sindikalna povjerenica u Zavodu Lidija Jagarinec. Predstavnici EKN zatražili u svibnju od Vlade da hitno poduzme mjere da se odblokira račun Imunološkog zavoda d.d., kojemu zbog potraživanja od 13 milijuna kuna prijeti stečaj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvog svibnja na Međunarodni praznik rada uz parole  "Kapital napada", "Tvornice radnicima" i "Vrijeme je za otpor", prosvjednu povorku središtem Zagreba organiziralo je nekoliko sindikata i udruga civilnog društva, koji su pozvali građane na generalni štrajk zbog ugrožavanja radničkih prava i epidemije siromaštva u Hrvatskoj.

Sindikata metalaca Hrvatske zatražio je u svibnju od Vlade da Končar elektroindustriju d.d. vrati na popis trgovačkih društava od posebnog interesa za državu i dubinsku analizu nakon koje bi se razmotrila mogućnost i način prodaje državnih dionica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mirnim prosvjedom pod nazivom "5 do 12", održanim u rujnu pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja, upozoreno je na nepoštovanje kolektivnih ugovora, nepravilnosti u sustavu i nanošenje štete državnom proračunu.Od mjerodavnog ministarstva tražimo da se pošalje dopis svim ravnateljima da je obvezatno poštovanje kolektivnog ugovora, istaknula je predsjednica SHU-a Sanja Šprem.

U povodu podnošenja četiriju tužbi na zagrebačkom Općinskom sudu zbog neisplaćenih povećanja osnovica za plaće zaposlenima u javnom sektoru predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić istaknuo je kako je time zakinuto oko 180.000 zaposlenika u kulturi, obrazovanju, zdravstvu i socijali za gotovo milijardu kuna. Stipić je upozorio je da bi nedavne pravomoćne presude Županijskih sudova u Osijeku, Splitu i Karlovcu, u korist nastavnika kojima je u 2013. isplaćena manja jubilarna nagrada od one zajamčene kolektivnim ugovorom, mogle okrenuti masovne sudske tužbe koje bi državu koštale više od 300 milijuna kuna, dodavši kako to nije 'jedini kostur iz ormara' bivšeg ministra rada Miranda Mrsića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo