potvrdila predsjednica SHU-a / Sindikat hrvatskih učitelja najavio prekid štrajka, profesori u srednjim školama ne odustaju

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem štrajk je proglasila uspješnim. 'Izdržali smo pet dana u štrajku i naš štrajk bio je uspješan. Pokazali smo okolini koliko je naša profesija marginalizirana, koliko smo materijalno, ali i statusno degradirani', poručila je Šprem

30.9.2015.
17:15
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Prekinut je štrajka u osnovnim školama, a nastavlja se u srednjima, potvrdili su Hini u srijedu čelnici dvaju sindikata - Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja te čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Šprem je u razgovoru za Hinu kazala kako sindikat učitelja ne odustaje od svoje dugoročne borbe za poboljšanje položaj učitelja i cijelog sustava obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi nismo odustali, mi smo prekinuli štrajk. Učitelji su u ovom štrajku pokazali da mogu, štrajkali su u nadi da će im Vlada pokazati da ih cijeni. No, nažalost, jučer smo dobili pismo namjere koje je bilo samo obezvrijeđen papir koji je teško ponizio sve učitelje u sustavu i narušio dostojanstvo naše profesije", naglasila je Šprem.

Dodala je kako su stoga danas štrajkali "ne više u nadi, već u obrani dostojanstva profesije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne može nitko reći da je pobijedio sindikate, pobijedio učitelje, jer ta pobjeda bi bila gorka pobjeda. Sindikati i učitelji u osnovnim školama pokazali su odgovornost prema sebi, i ako ih nitko drugi ne zna cijeniti - cijenimo sami sebe", istaknula je Šprem.

Šprem: Učitelji i ravnatelji bili izloženi pritiscima i prijetnjama

Potvrdila je kako su učitelji bili izloženi različitim vrstama pritiska zbog toga što je njihov posao rad s najmlađima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Štrajk se želi prelomiti preko pritisaka, i to različitih oblika pritiska", kazala je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, upozorivši da je pravo na štrajka ustavno pravo te stoga pritisak nije korektan.

Osnovne škole najosjetljiviji su dio sustava obrazovanja i roditelji tu jače reagiraju jer su im djeca mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je naša pozicija drukčija u odnosu na srednje škole i znanosti. Također, imali smo prijetnje i pritiske ravnatelja, prijetnje otkazima i to je definitivno nekorektno", naglasila je.

Podsjeća i na sve izjave ministra znanosti obrazovanja i sporta Vedrana Mornara koje su, kaže, također išle kontra njihovog štrajka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prijetnje neopravdanim satima uplašile su djecu. Mislim da je ministar svojim izjavama htio slomiti štrajk na onima koji su najosjetljiviji, a to su učenici", ocjenjuje Šprem.

Mihalinec: U srednjim školama štrajk se nastavlja

Čelnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec Hini je izjavio kako je njihovo članstvo danas odlučilo da nastavlja štrajka najmanje do ponedjeljka, a do tada očekuju poziv iz Vlade na pregovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne želimo pregovarati i razgovarati s Mornarom jer on nema nikakve ovlasti, već isključivo s premijerom Zoranom Milanovićem ili ministrom financija Borisom Lalovcem", poručio je Mihalinec.

Zahtjevi su i dalje isti, spremni smo razgovarati o rokovima primjene povećanja plaća u sustavu za 4 posto, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prihvatili smo stajalište Vlade da u proračunu za ovu godinu tih novaca nema, ali smo uvjereni da se mogu naći u proračunu za 2016. i ako utvrdimo takav sporazum, on će imati pravnu snagu i provodit će se. Tada to neće biti pitanje obećanja već stvarnog, čvrstog ugovora", kazao je Mihalinec.

Mihalinec smatra kako je očito Sindikat hrvatskih učitelja, u kojem je velik broj učitelja i učiteljica koji rade s malom djecom, bio izložen ogromnom pritisku te je prekinuo štrajk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito više nisu izdržali, ali od petka se štrajku solidarnosti priključuje Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske", rekao je.

Taj je sindikat, koji također traži povećanje plaća od 4 posto, dodaje Mihalinec, od resorne ministrice Milanke Opačić dobio "još tragičnije pismo namjere i to ih je ponukalo da se priključe štrajku".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mihalinec napominje kako postoje naznake da će se solidarno ući u štrajk, ali htio govoriti o kojim se sindikatima radi.

Školski sindikat "Preporod", također ostaje u štrajku do ispunjenja zahtjeva upućenog Vladi ili do donošenja odluke o prekidu štrajka od strane ostalih triju sindikata, a Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja odluku o tome donijet će sutra, nakon što bude proveden referendum među članstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Mornar pozvao je danas učitelje i nastavnike da se u interesu djece vrate na posao, te najavio da će dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo