'dovode u zabludu' / Sindikat napao sestre koje su organizirale prosvjed:'Lažima obmanjujete zaposlene'

Image
Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Inicijativu medicinskih sestara Sindikat je upitao gdje su bile za vrijeme prosvjeda. Sami dali i odgovor - u čajnoj kuhinji

7.10.2019.
14:11
Marko Lukunić/Pixsell
VOYO logo

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi izvijestio je u ponedjeljak kako je najprije podupirao inicijativu medicinskih sestara i prosvjed dok vodstvo te inicijative nije narušilo jedan plemeniti cilj jeftinim pamfletima i lažnim informacijama kojima se opasno dovode u zabludu zaposleni u zdravstvu.

"Pitamo se danas gdje su kolegice iz inicijative bile tijekom naših pregovora kada smo u 16 zdravstvenih ustanova tijekom dva tjedna diljem Hrvatske organizirali mirne prosvjede kao znak podrške sindikatima u pregovorima. Vjerojatno još u čajnim kuhinjama. Evidentno je da su inicijatorice prosvjeda mislile da se plaće podižu bukom na Markovom trgu, a sindikati to ne znaju. Ali, razočarao ih je odgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske da se o plaćama pregovara sa sindikatima i to za stolom", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napominju da će sindikat koji će osnovati "inicijativa iz čajne kuhinje" biti jedan od 35 sindikata u zdravstvu, a do jučer su članovi te inicijative govorili sve najgore, širili dezinformacije te udarali niskim udarcima po oba reprezentativna sindikata, pocjenjujući njihov rad i ono što su ugovorili za sve zaposlene. 

"Nerazumljivo nam je to euforično i lažno navođenje povećanja plaće samo 45 kuna"

Samostalni sindikat zdravstva podsjeća kako su se sindikati u kolektivnom ugovoru izborili za tri posto veći dodatak na uvjete rada te četiri posto na odgovornost, više dana godišnjeg odmora, bolje plaćenu pripravnost, položajne dodatke, redovite sistematske preglede, nove uniforme i zaštitu od napada trećih osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nerazumljivo nam je to euforično i lažno navođenje da je povećanja plaće samo 45 kuna. Nejasno nam je neosnovano istupanje u medijima o zahtjevima za povećanje osnovice plaće za 25 posto samo za medicinske sestre kada se zna da je osnovica ista svima zaposlenima i o kojoj pregovaraju svi sindikati javnih i državnih službi zajedno", stoji u priopćenju.

"Inicijatorice prosvjeda, a sutra novog sindikata sebe nazivaju heroinama, a u medijima izjavljuju da bi naše bolnice mogle sličiti mrtvačnicama. Kada? Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni? Na što u stvari te heroine pozivaju naše medicinske sestre koje nikada, pa ni kada su nam plaće u zdravstvu padale, nisu kao ni svi drugi zaposleni u zdravstvu prijetili tako?", pitaju iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo