Problem s izborom dekana / Sindikat ponovno uputio apel rektoru Borasu: 'Neka ispuni svoje zakonske i statutarne dužnosti'

Image
Foto: PIXSELL

'Rektor Boras izravno intervenira u izbor odnosno imenovanje obnašatelja dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu', istaknuli su

14.9.2020.
17:24
PIXSELL
VOYO logo

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) poslao je priopćenje kojim je uputio apel rektoru Damiru Borasu da "ispuni svoje zakonske i statutarne dužnosti stavljanjem na dnevni red sjednice Senata donošenje odluke Senata o pravodobno prispjelom prijedlogu kandidata za obnašatelja dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu".

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja je 9. rujna 2020. godine uputio dopis rektoru Sveučilišta u Zagrebu kojim je zatražio zakonito i statutarno postupanje rektora u vezi prava Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu da o njihovom prijedlogu obnašatelja dužnosti dekana od početka nove akademske godine odluči Senat Sveučilišta u Zagrebu kao nadležno tijelo. 

Naime, u slučaju kada u redovnom postupku ne uspije izabrati dekana fakulteta, svaka sastavnica Sveučilišta u Zagrebu ima pravo u roku od 30 dana predložiti kandidata za obnašatelja dužnosti u nadolazećoj akademskoj godini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećamo da Filozofski fakultet nije uspio izabrati svog dekana uslijed izravne intervencije rektora Borasa u redoviti postupak izbora dekana na tom Fakultetu uskratom suglasnosti na prijedlog njihova predloženika za dekana, a što je rektor učinio bez stvarnih i opravdanih razloga. 

"Već drugi put zaredom..."

Sada, već drugi put zaredom, rektor Boras izravno intervenira u izbor odnosno imenovanje obnašatelja dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu, samo ovog puta na drugačiji način. Sada prijedlog kandidata za obnašatelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u nadolazećoj akademskoj godini jednostavno ne stavlja na dnevni red Senata Sveučilišta, iako je taj prijedlog Filozofski fakultet pravovremeno, još prije ljeta, uputio Senatu u statutarnom roku od 30 dana nakon neuspjelih izbora dekana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Senat Sveučilišta je jedino ovlašteno tijelo za odlučivanje o prijedlogu kandidata sastavnice za obnašatelja dužnosti dekana i sukladno Statutu, rektor samostalno ne može odlučiti o (ne)imenovanju kandidata bez da je o tome prethodno odlučivao Senat. 

Pravo Filozofskog fakulteta da Senat odluči o njihovom prijedlogu kandidata ne umanjuje činjenica da je rektor obnašateljem dužnosti imenovao prof. dr. sc. Šimpragu na mjesto razriješene dekanice prof. dr. sc. Vlahović Štetić.  Naime, obnašanje dužnosti dekana od strane prof. dr. sc. Miljenka Šimprage nema se opravdanja protegnuti i na razdoblje nakon isteka mandata na kojeg je razriješena dekanica inicijalno izabrana, dakle nakon 30. rujna 2020. godine. Počevši od 1. listopada 2020. godine, na imenovanje za obnašatelja dužnosti ima pravo kandidat kojeg je Filozofski fakultet istakao u postupku provođenom povodom okolnosti da pravovremeno nije dovršen redoviti postupak izbora dekana, a sukladno članku 42. stavku 4. Statuta. Radi se o dvije različite pravne osnove imenovanja obnašatelja dužnosti, od kojih prva (imenovanje zbog razrješenja dekanice) otpada u trenutku isteka mandata na kojeg je bila izabrana razriješena dekanica. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rektor nema pravo imenovati privremenog obnašatelja čelnika sastavnice na uštrb prava sastavnice da samostalno, sukladno statutarnim odredbama, primarno predloži osobu koja će privremeno upravljati ustanovom. Nije na odmet spomenuti da legitimitet imenovanja prof. dr. sc. Šimprage ne samo da je narušen činjenicom da je imenovan bez zadovoljavanja uvjeta za izbor na dužnost dekana Filozofskog fakulteta, nego i činjenicom da od svog imenovanja još nije niti započeo s izvršavanjem svoje temeljne zakonom određene zadaće, a to je provesti izbore za novog dekana u roku 3 mjeseca od imenovanja.  

Image
TUŽNI DANI /

Sindikat upozorava: Rektor se koristi pravnim nasiljem za obračun s Filozofskim fakultetom

Image
TUŽNI DANI /

Sindikat upozorava: Rektor se koristi pravnim nasiljem za obračun s Filozofskim fakultetom

Statutarna je dužnost rektora da kroz definiranje sjednica dnevnog reda omogući Senatu pravovremeno odlučivanje o pitanju koje spada u nadležnost Senata. Postupanje rektora koji se oglušuje o svoje statutarne i zakonske obveze i uzurpira ovlasti Senata, unatoč tome što je na tu svoju obvezu unaprijed pravovremeno upozoren, pa i od strane Sindikata opširnim i argumentiranim pismom 9. rujna 2020. godine, svjedoči o skandaloznom načinu upravljanja Sveučilištem u Zagrebu i odnosu rektora prema Senatu, kao sebi podređenom tijelu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim putem, pred posljednju redovitu sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu još jednom, javno i otvoreno apeliramo na rektora Damira Borasa da ispuni svoje zakonske i statutarne dužnosti stavljanjem na dnevni red sjednice Senata donošenje odluke Senata o pravodobno prispjelom prijedlogu kandidata za obnašatelja dužnosti dekana na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlenici Filozofskog fakulteta imaju pravo da Senat odluči o njihovom kandidatu i to im rektor ignoriranjem prispjelog prijedloga nije ovlašten oduzeti", istaknuli su iz sindikata.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo