TUŽNI DANI / Sindikat upozorava: Rektor se koristi pravnim nasiljem za obračun s Filozofskim fakultetom

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

'Vlada pere ruke kad kaže da nema zakonsko pravo miješati se u autonomiju Sveučilišta', poručio je Ribić

15.7.2020.
14:55
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) upozorio je u srijedu na konferenciji za novinare u Zagrebu da se rektor Sveučilišta u Zagrebu koristi pravnim nasiljem za obračun s Filozofskim fakultetom u Zagrebu te da će taj fakultet zbog toga trpjeti veliku štetu.

Image
PRESEDAN /

Senat potvrdio odluku rektora Borasa o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta

Image
PRESEDAN /

Senat potvrdio odluku rektora Borasa o suspenziji dekanice Filozofskog fakulteta

Sindikat je ocijenio da se radi o potpuno neprimjerenoj rektorskoj ovlasti da suspendira dekanicu toga fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić zbog pravomoćne presude za mobing, što je stvar radnog spora kakve je gubio i bivši dekan, a sadašnji rektor Damir Boras.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavni tajnik NSZVO-a Vilim Ribić kazao je da Vlada pere ruke kad kaže da nema zakonsko pravo miješati se u autonomiju Sveučilišta te dodao da ima mogućnost izraziti mišljenje o tome koje vrijednosti podupire u društvu te da je zbog trgovine utjecajima Sveučilište palo na najnižu razinu unatrag 30 godina.

"Autonomija Sveučilišta svedena je na krugove koji dijele pogodnosti i materijalna sredstva pa onaj tko se zamjeri neće dobiti napredovanje i po nekoliko godina, a onaj tko se ne zamjeri dobiva ga u roku od mjesec dana", kazao je Ribić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za elektronički način glasovanja Senata Sveučilišta koje je bez rasprave podržalo odluku rektora Borasa, kazao je da je "javno-tajno glasovanje". Tajno je za sve osim za rektora i prorektora, a za članove Senata kazao je da "spavaju i probude se samo kad se radi o njihovu fakultetu".

Također, ocijenio je da postoji "duboka država" u kojoj pravosuđe donosi odluke u korist neformalnih grupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Velikog vijeća NSZVO-a Igor Radeka rekao je da na Sveučilištu u kojem se na takav način sudi jednom od tri fakulteta koji su osnovali to Sveučilište postoji problem s rektorom jer treba samo vidjeti koliko je malo Senat donio odluka koje se protive rektoru. "Postoji ozbiljan problem u upravljanju Sveučilištem u Zagreb", kazao je.

Predsjednica Regionalnog vijeća Zagreb i članica Senata Sveučilišta Vesnica Garašić kazala je da je to tužan datum u povijesti Sveučilišta u Zagrebu jer je došlo do strašnog nasilja retora Borasa na Filozofski fakultet u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na djelu je, smatra Garašić, zamjena teza jer je dekanica Vesna Vlahović-Štetić provodila zakone koje nisu provodili prethodni dekani Damir Boras i Vlatko Previšić. "Članovi Senata bili su upoznati s tim činjenicama pa ipak je 48 članova Senata potvrdilo odluku rektora Borasa", kazala je.

Voditeljica Pravne službe Ana Petošić kazala je da je neprihvatljivo da sud pokretanje postupka utvrđivanja postoje li valjani razlozi za oduzimanje zvanja Anti Čoviću tumači kao radnju koja je podobna naštetiti dostojanstvu, časti i ugledu zaposlenika te da se ta radnja nikad ne bi smjela podvoditi pod povredu dostojanstva, posebno u slučajevima kada većina Fakultetskog vijeća sastavnice smatra da je vođenje takvog postupka potrebno i opravdano. Također, jednom kada je takav postupak pokrenut, i to temeljem odluke Fakultetskog vijeća, nije u ovlasti dekanice da ga zaustavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo