UPOZORENJE NA NEZAKONITOSTI / Sindikat vozača: 'Javna je tajna da se svjedodžbe prodaju i da se mogu kupiti na svakom koraku'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uopće ne znamo koji centri za osposobljavanje imaju ovlasti niti koliko ih ima

26.2.2019.
12:24
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat hrvatskog vozača upozorio je u utorak na nepravilnosti i nesređen sustav provedbe početne i periodične izobrazbe vozača, optužujući Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture za nerad, nesposobnost i neprovođenje Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Kako je istaknuo predsjednik sindikata Miljenko Gočin, Ministarstvo, suprotno zakonu, nije uspostavilo sustav ISPOV (Informacijski sustav za praćenje stručnog osposobljavanje vozača ) u kojem bi se vodila evidencija o polaznicima početne i periodične izobrazbe vozača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljedica, tvrdi, došlo je do puno slučajeva izdavanja lažnih svjedodžbi o periodičnoj izobrazbi vozača, koju je prema direktivi EU-a svakih pet godina dužan proći svaki profesionalni vozač koji prevozi robu ili putnike, odnosno upravlja vozilima težim od 3,5 tone ili vozi više od devet putnika.

"Javna je tajna da se svjedodžbe prodaju i da se mogu kupiti na svakom koraku. Ima i slučajeva Filipinaca koji kao uvozna radna snaga još nisu ni sletjeli u Hrvatsku, a već su ih čekale svjedodžbe da su prošli periodičnu izobrazbu vozača", rekao je Gočin na konferenciji za novinare na Markovu trgu..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog nesređenog sustava MUP upisuje u vozačke dozvole potvrde o izobrazbi, a uopće ne zna jesu li od ovlaštenog centra za obrazovanje. "Uopće ne znamo koji centri za osposobljavanje imaju ovlasti niti koliko ih ima", upozorio je Gočin.

No, "čašu je prelilo" dopis Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, kaže Gočin, u kojem poručuju kako nema smisla da rade u skladu sa zakonom jer će se Zakon o prijevozu u cestovnom prometu ionako mijenjati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To dokazuje da u Ministarstvu nema stručnih ni sposobnih ljudi i da ne rade svoj posao i ne poštuju zakon", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo