reagirali priopćenjem / Sindikat zdravstva oštro reagirao na Mostove mjere reforme: 'Mimo propisa su i mogu opasno zbuniti javnost'

Image
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Od svih predloženih Mostovih mjera podržavaju jedino depolitizaciju zdravstva i strateška ulaganja, ali ne i gradnju novih bolnica. 'Neće nove bolnice podizati izvrsnost sustava, već ulaganja u postojeći sustav', ističu u priopćenju

30.12.2015.
17:20
Zarko Basic/PIXSELL
VOYO logo

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi objavio je u srijedu priopćenje u kojemu izražava zatečenost javno iskazanim mjerama koje će u postupku reforme zdravstvenog sustava podržati Most.

Image
jednaka dostupnost svima /

Most objavio 5 ključnih točaka reforme zdravstva i odbacio špekulacije o privatizaciji

Image
jednaka dostupnost svima /

Most objavio 5 ključnih točaka reforme zdravstva i odbacio špekulacije o privatizaciji

Mjere kojima Mostovci žele reformirati zdravstveni sustav nisu utemeljene na pozitivnim pravnim propisima i mogu opasno zbuniti javnost, tvrdi sindikat. Kao primjer navode zalaganje za potpisivanje strukovnog kolektivnog ugovora, koji bi, po mišljenju Mosta, trebao zaustaviti odljev liječnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To bi moglo značiti samo jedno - da će im time biti ugovorena neka druga prava koja liječnici još nemaju, a drugi zdravstveni radnici ne zaslužuju. Stoga je vrlo neozbiljna takva izjava, a da ne govorimo o tome da je u suprotnosti s važećim zakonskim propisima", ističe sindikat. 

Upozoravaju i da predloženo jačanje domova zdravlja istovremeno ne znači jačanje primarne zdravstvene zaštite jer je "od domova zdravlja, nakon privatizacije 1997., ostao samo naziv ustanove, a primarna razina zdravstvene zaštite odvija se kroz brojne ambulante koje vode privatnici, koji su samo u koncesiji u domovima zdravlja i kojima je teško koordinirati".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sindikatu ističu da se racionalizacija i financijska stabilizacija sustava ne može provesti spuštanjem pojedinih usluga iz bolnica u domove zdravlja jer se "premještanjem zdravstvenih postupaka iz jedne u drugu ustanovu neće promijeniti činjenica da te usluge obavljaju isti zdravstveni djelatnici, a da cijenu ne određuje razina zdravstvene skrbi, nego HZZO".

Za prijedlog da se sustav zdravstvenog osiguranja i bolničko zdravstvo reformiraju uključivanjem liječnika i udruge poslodavaca u kolektivno pregovaranje kažu da govori "o totalnom nepoznavanju materije i nepoštivanju propisa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih predloženih Mostovih mjera podržavaju jedino "depolitizaciju zdravstva i strateška ulaganja, ali ne i gradnju novih bolnica". "Pa zar nije javno već godinama prezentirano da imamo previše bolnica. Neće nove bolnice podizati izvrsnost sustava, već ulaganja u postojeći sustav", ističe se u priopćenju koje potpisuje počasna predsjednica sindikata Spomenka Avberšek.      

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo