PRITISAK NA VLADU / Sindikati objavili u kojim će školama štrajkati sljedeća dva dana i poručili: 'Štrajk nije dovoljan'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Štrajk nije jedina i dovoljna aktivnost za pritisak prema Vladi, poručili su sindikati

29.10.2019.
12:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Štrajk koji traje već 14 dana ide dalje. U srijedu će se štrajkati u osnovnim i srednjim školama u Splitsko-dalmatinskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, a u četvrtak u Brodsko-posavskoj i Požeško-slavonskoj županiji, najavili su sindikati na konferenciji za medije. Također, u srijedu će se po drugi put štrajkati na fakultetima.

Sindikalni čelnici otkrili su i da su napravili listu cirkularnog štrajka za cijeli sljedeći mjesec, a kolege i kolegice su pozvali da premijeru Andreju Plenkoviću pošalju svoje platne liste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra ćete dobiti informacije o najavama naših drugih aktivnosti jer štrajk nije jedina i dovoljna aktivnost za pritisak prema Vladi", najavio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

"Današnjem štrajku odazvalo se 97,47 posto zaposlenih. Brojke dokazuju da ministrove prijetnje samo jačaju štrajk",  poručila je predsjednica Sindikata hrvatsktih učitelja Sanja Šprem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorila je da nisu sindikalni čelnici odgovorni za to što je socijalni dijalog mrtav u Hrvatskoj, nego Vlada i istaknula. ''Mi nismo privatizirali jučerašnji sastanak Vlade i sindikata, niti smo izvodili performans. Vlada izvodi sustavni performans i obmanjuje da naši zaposlenici traže kruha povrh pogače. Pokušavaju opstruirati štrajk i prijete da štrajk neće biti plaćen. Ovakve vrste zastrašivanja već su viđene u svim štrajkovima. Nisu nimalo kreativni''.

''Da bi premijer shvatio kolika je plaća u obrazovanju, pozivamo sve da na mail premijera šalju svoje platne liste. Učitelji se ne trebaju sramiti svoje plaće. Čistačice neka pokažu da žive na rubu egzistencije, tajnici da su već godinama potplaćeni. Informacije o velikim plaćama nisu točne. I ja ću mu poslati svoju platnu listu i da shvati da je moja plaća mnogo manja od njegove, da otkloni i zadnju sumnju koja je prepreka socijalnom dijalogu u Hrvatskoj'', poručila je Šprem najavljujući da će vladajući uskoro uistinu vidjeti što je to pravi performans.

Sindikati su izvijestili i da su obavijestili međunarodne institucije o nepostojanju socijalnog dijaloga i poručili: ''Podršku smo već dobili, ovaj štrajk izašao je izvan granica Hrvatske. Kolega iz Irske napisao je da je naša bitka zajednička bitka, a da će naša pobjeda biti pobjeda svih učitelja. Premijer se čvrsto drži europskog mišljenja, vidjet ćemo što će reći kad mu to mišljenje dođe u Hrvatsku''.

Prosvjetarima u osnovnim i srednjim školama, prošli tjedan pridružili su se i prosvjetari u visokom obrazovanju i znanosti, koji su prošlog tjedna štrajkali jedan dan, a štrajkat će i ovaj tjedan.

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić poručio je da će objaviti svoju plaću kad mediji objave plaće svojih glavnih urednika, a predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka istaknuo je da je prošlotjedmni štrajk kojim traže povećanje plaća nenastavnom osoblju, predavačima i umjetničkim suradnicima, prošlog tjedna bio vrlo uspješan, a i sutra očekuju visok odaziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat znanosti je na konferenciji za novinare predstavio svoje podatke o plaćama nastavnika i učitelja s obzirom na to da su se proteklih dana u medijima pojavile svakakve vijesti o plaćama nastavnika.

'Objavit ćemo naše plaće kada mediji objave plaće glavnih urednika'

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očito se medijski prostor počinje zagađivati, očito su neki utjecaji na medije počeli biti destruktivni", naglasio je Radeka, a makroekonomist Matija Kroflin istaknuo je da sindikati kod računanja koriste bruto plaće jer su parametri za njihov izračun javno poznati i dostupni, a neto plaće ne koriste jer njih zapravo ne mogu znati.

Neto plaća plaća ovisi o tome gdje osoba živi i koliko ima uzdržavanih članova obitelji te o dodacima na plaću, podsjetio je Kroflin, a Ribić je upozorio da se na elementarnim odnosima brojnika i nazivnika manipulira hrvatskom javnošću što radi poduzetnička klasa. 

Vlasnici medija su vangarda te poduzetničke klase, oni su ti koji su dali signal da se piše protiv štrajka, kazao je Ribić i poručio da će sindikati objaviti u lipu svoje plaće onda kada mediji objave kolike su plaće njihovih glavnih urednika i upozorio: "Zanimljivo, kada HUP traži manje poreze na štetu građana onda nitko ne pita kolika je plaća direktora HUP-a ni kolika je plaća glavnih urednika medija".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo