županov odgovor / Optužili Milinovića da zastrašuje štrajkaše: 'Djeci je onemogućeno ustavno pravo na obrazovanje'

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Ured župana poslao je otvoreno pismo predsjedniku srednjoškolskog sindikata Branimiru Mihalincu

21.11.2019.
14:15
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Ličko-senjski župan Darko Milinović u četvrtak je odbacio tvrdnje čelnika školskih sindikata u štrajku da se služi zastrašivanjem zaposlenika u školama, poručivši da je kao župan obvezan štititi prava roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo dugotrajnim štrajkom.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured župana poslao je otvoreno pismo predsjedniku srednjoškolskog sindikata Branimiru Mihalincu, u kojem se tvrdi da je Milinović kao neposredno izabran župan obavezan štititi prava svih građana, posebno roditelja koji izražavaju nezadovoljstvo načinom rješavanja statusa djelatnika u obrazovnom sustavu.

"Vrlo jasno sam na tom sastanku rekao da podržavam nastojanja u poboljšanju statusa djelatnika u obrazovnom sustavu, ali i da je djeci onemogućeno ustavno pravo na obrazovanje. Bila je tolerantna i vrlo kvalitetna rasprava", stoji u pismu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milinović je naveo da u prilog tome idu i riječi Mirka Stankovića, predsjednika ličko-senjskog ogranka Sindikata hrvatskih učitelja, koji je aktivno sudjelovao na sastanku, zagovarao štrajk te mu zahvalio na organizaciji sastanka. 

Na jučerašnjem skupu stotinjak predstavnika školskih odbora u Gospiću, Milinović je rekao da je Vlada krenula u rješavanje problema u školstvu te da smatra da se "štrajka samo iz politikantskih razloga".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozvao je roditelje i sindikaliste te ravnatelje u svojstvu poslodavaca da poduzmu sve da bi se u Ličko-senjskoj županiji uspostavila redovna nastava jer bi svima ustavno pravo djece na obrazovanje trebalo biti na prvome mjestu.

Ustvrdio je da samo deset propuštenih radnih dana Županiju košta 575.000 kuna te da od idućeg tjedna treba zaustaviti štrajk i organizirati nastavu jer je blizu polugodište, ali i matura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Roditelji su se izjasnili da podržavaju takvo stajalište, odnosno da treba nastavu normalizirati, a da nastavnici svoje zahtjeve traže prosvjedujući subotama u Zagrebu, stoji u Milinovićevom priopćenju.

Mirko Stanković: Milinović nije zastrašivao, ali štrajk je povijesni trenutak borbe za pravicu

Sindikalist Stanković, koji je na skupu u Gospiću bio u svojstvu predsjednika Školskog odbora Osnovne škole "Plitvička jezera", Hini je rekao  da Milinović nikoga nije zastrašivao, ali da njegova inicijativa neće pasti na plodno tlo jer je štrajk za nastavnike "povijesni trenutak borbe za pravicu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trideset smo godina čekali ovaj trenutak, povjerenja više nema zbog lažnih nada 30 godina. Preduboko smo ušli u to, ili ćemo sada to riješiti, ili ostati potplaćeni i bez digniteta koji zaslužujemo. Moramo se izboriti za pravedne koeficijente i uvjete za rad u odnosu na sve državne i javne službe“, rekao je Stanković.

Dodao je na kraju kako smatra da je župan uz dobru volju za rješavanje problema dobio kontraefekt, odnosno da su na taj sastanak trebali biti pozvani predstavnici sindikata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tuškan: Milinovićev apel ravnateljima za prekid štrajka protivi se Zakonu o radu

Za razliku od njega, predsjednik srednjoškolskog sindikata Branimir Mihalinec i glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja Ana Tuškan ipak smatraju da je riječ o "direktnom zastrašivanju", jer ravnatelji i predstavnici školskih odbora nemaju ovlasti prekinuti štrajk jer nisu vezani za sindikalne zahtjeve.

"Kada bi ravnatelji apelirali na prekid štrajka, to bi bilo suprotno Zakonu o radu, gdje stoji članak da poslodavac 'ne smije vršiti nikakav nadzor nad radom sindikata i sindikalnim aktivnostima'. Obraća se krivim ljudima", poručila je Tuškan u razgovoru za Hinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je to što Milinović traži miješanje u rad sindikata. 

"Na ''prosvjedu šutnje'' jasno smo pokazali rezultate, gdje je više od 96 posto zaposlenih reklo ne, i to je jasna poruka da se štrajka do ispunjenja zahtjeva. Ne može se apelirati ni na koga da se štrajk prekine jer se naši zahtjevi i dalje ignoriraju" smatra Tuškan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo