'67 je previše' / Sindikati počinju prikupljati potpise za referendum! Novosel za RTL: 'Ovo su tri laži Pavića i Plenkovića...'

Najveća laž je da će 40 milijardi kuna koštati porezne obveznike ovaj referendum, tvrdi Novosel

26.4.2019.
18:54
VOYO logo

U ponoć počinje prikupljanje potpisa za referendum o promjenama uvjeta za mirovinu. Inicijativa "67 je previše" prikupljat će potpise u 200 gradova i općina sve do 11. svibnja.

I dok sindikati traže da se granica za odlazak u starosnu mirovinu vrati na 65 godina, ministar rada Marko Pavić ponavlja da je cijena referenduma gubitak 45 milijardi kuna u sljedećih 20 godina, a premijer Andrej Plenković tvrdi da sindikati rade protiv radnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"67 je previše" poručuju sindikati okupljeni u istoimenu Inicijativu, a s njima se ovaj put slažu i svi građani koje smo o tome pitali. I zato, tvrde, iako se pitanje čini dugo i komplicirano, jer treba mijenjati zakon - neće im biti problem prikupiti najmanje 380 tisuća potpisa u sljedeća dva tjedna. 

"Naš prijedlog naravno veže se i uz ubrzanje podizanja dobi za žene, i tiče se podizanja dobi za prijevremenu mirovinu, znači sve ono što se tiče dobi, a koja cilja tih 67 godina, i drugi dio se odnosi na penalizaciju prijevremenog  umirovljenja", kazala je Ana Miličević Pezelj iz Inicijative "67 je previše". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer samo jedan posto građana u prijevremenu mirovinu odlazi kako bi uživao u ostatku života, ostatak je, tvrde sindikati na to natjeran. Vlada, čulo se iz sindikalnih poruka ponavlja jedno te isto, no time, tvrde obmanjuju javnost. 

Računica sindikata drugačije nego Vlade 

"Ili manje mirovine za 5 do 7 posto ili dug od 45 milijardi kuna koje ostavljamo našoj djeci i našim unucima", kaže ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić. No, kako se još uvijek u mirovinu ide sa 65 godina, računica sindikata potpuno je drukčija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budući da su predstavnici Ministarstva rekli da je od tih 45 milijardi jedan lavovski dio od 40, 41 se odnosi na upravo usklađivanje sa 67 na 65, onda je vrlo jasno da nije riječ o nikakvom ekstra trošku, jer to se iz proračuna i sada servisira, nego se radi o dodatnim uštedama", kaže Robert Brozd iz Inicijative "67 je previše".

Da tu nisu čista posla, tvrdi premijer Plenković, koji se pita zašto se sindikati nisu dizali prije. "Laž je da je granica od 67 godina od ove mirovinske reforme, ta odluka stoji tamo iz reformskih izmjena SDP-ove Vlade, tada ti isti čelnici sindikata nisu prikupljali potpise, nisu organizirali referendum", rekao je Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hoće li se sada organizirati još se ne zna, sigurno je samo to da pred zagrebačkim crkvama neće biti prikupljanja potpisa, iako su, tvrde na Kaptolu - ondje uvijek za socijalna prava. "Čini nam se da, za razliku od građanskih inicijativa, da ova inicijativa koja dolazi ipak od jedne sindikalne strukture nije na istoj razini i jednostavno, u tom smislu smo procijenili da tu treba uočiti razliku", rekao je glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Borna Puškarić.  Ipak, biskupska je konferencija tu odluku prepustila biskupijama, pa će se potpisi na crkvenim trgovima prikupljati primjerice u Sisku i u Gospiću. 

"Reforma ima jako duboke korijene u vremenu u kojem živimo"

Poruke o besmislu referenduma od Vlade stižu iz cijele Hrvatske, a u središnjici HDZ-a sazvana je sjednica Odbora za financije i mirovinski sustav. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slušajući predstavnike sindikata i one koji su se sada uključili u tu kampanju imam dojam kao da ne razumiju vrijeme u kojem žive. Pratimo trendove i u drugim europskim zemljama, produžuje se životni vijek i ljudi, da bi kvalitetnije živjeli, moraju se prilagoditi novim uvjetima. Ova reforma nije izmišljena bez razloga, ona ima jako duboke korijene u vremenu u kojem živimo i treba pronaći način kako osigurati održivost i pravednost mirovinskog sustava i što veće mirovine za naše buduće umirovljenike", rekao je glavni tajnik HDZ-a i predsjednik Sabora Gordan Jandroković

"Vlada je ubila svaku perspektivu radnicima da ostanu raditi u Hrvatskoj"

U RTL-u Danas RTL-ova novinarka Amela Čilić razgovarala je s predsjednikom SSSH-a Mladenom Novoselom. "Večeras počinjemo prikupljanje potpisa. Učinit ćemo sve s naših 4 tisuće volontera da u 15 dana prikupimo više nego dovoljan broj potpisa. Očekujemo da se referendum održi jer ovog puta, doista, samo referendumom možemo promijeniti uvjete iz postojećeg zakona", kazao je Novosel. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada je ovim zakonom nanijela štetu hrvatskim radnicima jer je ubila svaku perspektivu radnicima da ostanu raditi u Hrvatskoj i da ovdje zarađuju i štede za mirovinu", rekao je Novosel i dodao kako smo ovih dana od Vladinih dužnosnika mogli čuti nekoliko laži. 

"Danas su ministar Pavić i premijer Plenković iznijeli nekoliko laži. Tri ključne su: apsolutna je laž da je ova inicijativa pokrenuta na nagovor bilo koje oporbene stranke ili u suradnji s bilo kojom političkom strankom", kazao je Novosel i dodao kako im je oporba samo dala podršku jednako kao što im je 2014. godine HDZ dao podršku kada su, također, bili protiv rada do 67 godina i izmjena zakona o radu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas je, također, ministar Pavić ponovio laž da će jednog dana mnogi radnici ići u mirovinu s 41. godinom radnog staža i 60 godina života. To 2033. godine kada je ministar Pavić zamislio da ćemo raditi neće biti moguće. Neće u Hrvatskoj biti niti jednog radnika koji će imati 41. godinu staža i 60 godina života", kazao je Novosel. 

"Treća i, možda, najveća laž je da će 40 milijardi kuna koštati porezne obveznike ovaj referendum. To apsolutno nije točno", rekao je Novosel te dodao kako "mirovine mogu biti samo veće" i da "manje neće biti sigurno".   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo