izdali radnike i vrijedosti EU / Sindikati pozvali članove da ne glasaju za SDP i HDZ

Image
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

SDP je započeo s radikalnim rastvaranjem socijalne države, a HDZ najavljuje da će to raditi još i jače, pa zbog toga ne bi trebali glasovati za te stranke, kažu u Matici hrvatskih sindikata.

23.5.2014.
12:06
Jurica Galoic/PIXSELL
VOYO logo

Uoči izbora za Europski parlament (EP) hrvatski sindikati poručili su svojim članovima i biračima da se izjasne za očuvanje europske socijalne politike i zaštitu radnih i socijalnih prava, te da ne glasuju za dvije najveće stranke - SDP i HDZ.

Matica hrvatskih sindikata smatra da u EU trenutno prevladava ekonomska politika koja pogoduje bogatima, kreditorima i krupnom kapitalu, u čijem je fokusu stabilnost ekonomije, a ne rast proizvodnje i zapošljavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politika štednje, kontrakcije, stiskanja i rezanja smanjila je agregatnu potražnju, što je dovelo do pada proizvodnje u mnogim zemljama, pa i u Hrvatskoj. Smanjeni proračuni pogodili su vitalne sektore kao što su obrazovanje, znanost, zdravstvo, ističe Matica.

Zbog toga se provodi politika smanjivanja plaća, ukidanja socijalnih prava i slabljenja sindikata, što u Hrvatskoj slijepo i nekritički provodi SDP, a isto najavljuje i HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SDP je započeo s radikalnim rastvaranjem socijalne države, a HDZ najavljuje da će to raditi još i jače, kaže Matica, pa zbog toga građani ne bi trebali glasovati za te stranke.

Iz krize se izlazi tako to rade SAD, Japan ili Island - poticanjem agregatne potražnje i kupovne moći stanovništva, što zagovara dio manjih stranaka socijalne orijentacije. Zato je važno da predstavnici takvih stranaka sjede u EP-u, a u njima ima neusporedivo više kvalitetnih kadrova od razvikanih bivših i sadašnjih ministara, poručuje Matica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) optužuje HDZ i SDP da su im izbori za EP zanimljivi samo zato što će pokazati kako stvarno stoje u očima birača, te pozdravlja mogućnost što se na ovim izborima može, makar ograničeno, glasovati za osobe, a ne isključivo za stranačke liste.

HURS se zalaže za otvorene liste i preferencijsko glasovanje i na slijedećim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, jer bi to omogućilo da zastupnici budu neovisniji o strankama i povezaniji s građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na listama za EU parlament HURS podržava stručnjake poput Đure Lubure, Vedrana Sabljaka i Davora Škrleca, koji se zalažu za konkretne ciljeve, a nisu stranački ljudi.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) ističe pak da se obratio svim kandidacijskim listama u vezi njihovih stajališta o pitanjima od ključnog interesa za radnike, no po slabom odazivu zaključuje da većina lista ne pridaje važnost pitanjima europske socijalne politike i zaštite radnih i socijalnih prava ili sindikate ne smatra relevantnim akterom za raspravu o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je žalosno u situaciji u kojoj politike fiskalne konsolidacije i međusobno nadmetanje država EU u snižavanju radnih i socijalnih prava očito ne uspijevaju Europu izvući iz krize, tim više što jačanje socijalne dimenzije EU nije samo sve glasniji zahtjev europskih radnika i građana, već i preduvjet dugoročne održivosti monetarne unije i jedinstvenog tržišta, upozorava SSSH.

Europski sindikalni pokret smatra da nadmetanje država u snižavanju cijene rada i radno-socijalnih prava u ime konkurentnosti mora biti zamijenjeno zajedničkom suradnjom i europskom solidarnošću u suočavanju s izazovima koje Europa može riješiti samo zajedničkim naporima, naglašava SSSH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) već ranije su pozvali svoje članove i građane da na izborima za EP glasuju za one koji se protive mjerama rigidne štednje i odricanja od potrošnje, a posebno su poručili hrvatskim biračima da ne podrže kandidate vladajuće koalicije, optuživši ih da su "izdali radnike i vrijedosti EU".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo