za sretnije radnike / Sindikati u Hrvatskoj se bude: Sljedeći zahtjev od države - skraćivanje radnog vremena!

Image
Foto: Shutterstock
Image
Foto: Shutterstock

Savez samostalnih sindikata Hrvatske od države će tražiti kraće radno vrijeme

25.11.2019.
21:54
Shutterstock
VOYO logo

Bude se sindikati u Hrvatskoj! Savez samostalnih sindikata Hrvatske od sljedeće godine od države će tražiti skraćivanje radnog vremena. Smatraju da bi fleksibilnom satnicom radnici bili zadovoljniji i produktivniji, a time i poslodavci.

''Izgubimo pojam o vremenu''

U jednoj konzultatskoj tvrtki od ponedjeljka do četvrtka rade 10 sati, no vikend za njih počinje u petak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Niti se ne osjeti tih dva sata duže jer ponekad skroz izgubimo pojam o vremenu i iznenadimo se kad je dan gotov i idemo doma. Međutim, ne osjeti se umor, taj jedan dan se to sve nadoknadi. Možemo bilo koji dan koji nama odgovara, samo moramo upisati u kalendar'', izjavio je Drago Pavlek, zaposlenik u konzultantskoj tvrtki.

Da sličan model postoji u cijeloj državi, htjeli bi i sindikati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Radnici danas ne znaju kako će raditi sutra. Ako ne znaju kako će raditi sutra, u kojem radnom vremenu, onda ne mogu prilagoditi ni sebi obiteljski život. Sve su to čimbenici zbog kojih nama iz Hrvatske godišnje preko 50, 60 tisuća radnika odlazi'', smatra Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Svaki treći radnik nije mogao iskoristiti godišnji

Prema njihovu istraživanju, dvije trećine radnika ponekad radi prekovremeno. Njih 40 posto tvrdi da taj rad nije plaćen, svaki treći ispitanik nije mogao do kraja iskoristiti svoj godišnji odmor, a više od polovine, kada odu s posla, i dalje rade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Sve su to psihosocijalni rizici odnosno izvori stresa na radnom mjestu koji dovode do doživljaja stresa, a koji kasnije može nepovoljno djelovati na fizičko i psihičko zdravlje radnika'', rekla je Helena Koren, psihologinja Službe za medicinu rada HZJZ-a.

S prekovremenima nemaju problema oni koji su za njih plaćeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ako je čovjek dobro organiziran sve stigne. Uz dobru organizaciju popunit će se i džep i bit će svi sretni'', smatra Zagrepčanka Ivana.

''Naučio sam na to, takav je posao. Imamo dežurstva pa moramo raditi prekovremeno. Plaćeno mi je'', kaže Tomislav iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraj takvom načinu rada žele stati i sindikati uvođenjem još kraćeg radnog vremena. Poslodavci bi sami odlučivali hoće li kratiti dan, tjedan ili mjesec, uzimajući u obzir može li se odraditi ista količina posla i bi li to zahtijevalo dodatna zapošljavanja.

''Radilo bi se o skraćivanju ukupnog fonda sati, to je već uobičajena praksa u Europskoj uniji'', objasnila je savjetnica SSSH-a za radno i socijalno pravo Sunčica Brnardić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko god vremena provodili na poslu, radni odnos je timska igra u kojoj bi rezultat trebao ići u korist obiju strana, ne samo jedne.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo