'SIMBOLIČAN IZNOS' / Sinjani za RTL o 'alkarici', naknadi za najsiromašnije: 'Da mi da sto kuna, sto kuna. Nisam kopa, ni ora'

Sinjani su sretni, a neki od njih imaju i prijedlog za još poboljšati mjeru: 'Ja bi' dao još jednu nulu na kraju da znadu da je pravilno'

28.7.2022.
19:30
VOYO logo

Dok se Vladu čeka, Sinj ima odgovor. "Alkarica" se zove novčana pomoć od 200 kuna za nezaposlene i umirovljenike s primanjima do 2500 kuna koju isplaćuje grad. Cilj je i najugroženijim građanima omogućiti proslavu najvažnijih dana u Sinju; od Alke do Velike Gospe. Što o alkarici kažu Sinjani uoči 307. Alke provjerila je Dragana Eterović.

Ovih dana u Sinju svi se pripremaju za najvažnije dane. Gosti polako pristižu, a zbog "alkarice", novčane pomoći od 200 kuna, i najugroženiji građani mogu se počastiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frano Modrić iz Sinja: "Vid'te, u nas stari svit kaže kad vam netko da nogu u guzicu, potra vas. Tako i ja. Ja sam zadovoljan, da mi sto kuna, sto kuna. Nisam kopa, ni ora."

Ante Katić iz Sinja: "Dobro ta alkarica to je dobro ljudima koji malo imaju i na to malo njima znači puno. Nije to neka suma, simboličan iznos, ali je dobro."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Barać iz Sinja: "Bi, dobro bi došlo, ali neću ja dobiti. Valjda neću. Bit će na meniju pršut, a šta će bit, domaći uštipci, arambaši i to je to."

Po 200 kuna dobit će oko 1500 nezaposlenih i isto toliko umirovljenika čija primanja su manja od 2500 kuna. Za to će se iz proračuna grada izdvojiti oko 600 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj: "Mislim da je ova poruka vrlo bitna i da će nadam se postati tradicija. Da u dane Alke i Velike Gospe naši najugroženiji imaju pomoć grada. Da bar dostojanstveno s svojim obiteljima imaju bar ručak."

Tih dana u Sinju spremaju se arambašići i pečeno meso, jer gosti pristižu iz cijele Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen Barać iz Sinja: Zadrže se dva do tri dana, a svakog dosta nakon tri dana, ha, ha."

Katić računa: "Sa 200 kuna može uzeti 3 kila janjetine, ne pečene, već friške…"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mira Balić iz Dicma: "Mo'š uzet' dva kila kruva I jednu bocu pića, znači nedovoljno. Odlično, odlično! Šalim se ja."

Novac će se dijeliti od 1. kolovoza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdravko Župa iz Dicma: "Pa to je dobro, da je to češće, bilo bi još bolje." Dobro bi došlo? "E, bi, bi sigurno."

Davor iz Sinja ima i prijedlog: "Što se tiče mene, ja bi' dao još jednu nulu na kraju da znadu da je pravilno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke tradicije se njeguju i čuvaju poput Alke već 307 godina, a alkarica će biti podijeljena prvi put u povijesti Sinja.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo