Je li to sve fake news? / Šire se objave o napadima i krađama pomoći! Policija za RTL.hr: 'Nemamo evidentiranih takvih događaja. Ako imate saznanja - javite policiji'

Image
Foto: Marin Tironi/PIXSELL, RTL.hr

Ni Ravnateljstvo policije, ni PU sisačko-moslavačka, a ni Civilna zaštita nema prijavljen niti jedan događaj napada i krađe pomoći stradalima u potresu

31.12.2020.
12:30
Marin Tironi/PIXSELL, RTL.hr
VOYO logo

Na društvenim mrežama pojavile su se objave da se na područjima stradalima potresom pljačkaju napuštene kuće, da se napadaju oni koji žele dovesti potrepštine za stradale ljude te da se kradu namirnice poslane kao pomoć unesrećenima. 

No, iz Ravnateljstva policije i Policijske uprave sisačko-moslavačke za RTL.hr demantiraju te informacije, odnosno odgovaraju kako im niti jedan takav događaj nije prijavljen. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema evidentiranih takvih događaja"

"Obitelj nas je napala, htjeli su da na silu istovarimo kombi, a najstariji član obitelji je zgrabio neku letvu i jedva smo se spasili", "pazite se po noći, počeli su pljačkati i napadati kombije i otimaju potrepštine", "kad su došli na dogovorenu lokaciju, opljačkali su ih", samo su neki od napisa na društvenim mrežama.

Iz Ravnateljstva policije su nam odgovorili da su upoznati s raznim takvim objavama na društvenim mrežama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Provjerom u policijskim upravama utvrđeno je kako nema evidentiranih takvih događaja", napisali su u odgovoru za RTL.hr iz Ravnateljstva policije. To znači da, ako se zaista i dogodilo ono što se piše na društvenim mrežama, nitko to nije prijavio policiji. Druga mogućnost je da se na društvenim mrežama pišu dezinformacije. 

Policija poziva ljude da prijave takve događaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pozivamo i ohrabrujemo građane koji imaju konkretna saznanja da se s punim povjerenjem obrate policiji na broj 192, a policijski službenici će provjeriti sve informacije", zaključuju nam u odgovoru iz Ravnateljstva policije.

Image
nevjerojatno /

Pojavila se informacija o pljačkama na potresom pogođenom području: Pitali smo MUP je li to istina, evo što su nam rekli

Image
nevjerojatno /

Pojavila se informacija o pljačkama na potresom pogođenom području: Pitali smo MUP je li to istina, evo što su nam rekli

Ako imate saznanja - prijavite policiji

Budući da je većina potresom stradalih područja u Sisačko-moslavačkoj županiji, poslali smo upit i tamošnjoj policijskoj upravi imaju li oni saznanja o napadima i pljačkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ova Policijska uprava do sada nije zaprimila dojavu građana o krađama imovine u vlasništvu građana oštećenih potresom, kao niti napada na vozače koji dovoze humanitarnu pomoć građanima, dok policijski službenici prema ocjeni situacije na terenu provode poslove zaštite imovine s potrebitim brojem policijskih službenika", odgovorili su za RTL.hr iz PU sisačko-moslavačke. 

I oni su apelirali na građane da prijavljuju takve događaje, ako imaju saznanja o njima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Civilna zaštita nema informacije o napadima i pljačkama

Slično kao što nam je danas odgovorilo Ravnateljstvo policije i PU sisačko-moslavačka tako je jučer gostujući u RTL-u Danas odgovorio i pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut. Na pitanje je li moguće da neki ovakvu situaciju iskorištavaju za pljačkanje, Trut je kazao da Civilna zaštita takve informacije nema. 

"Ako netko ima takvu informaciju, molim da je dojavi policiji", poručio je Trut. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, ako imate saznanja o napadima i pljačkama pomoći za stradale u razornom potresu prijavite to policiji kako bi se pronašli oni koji eventualno iskorištavaju ovu katastrofu za bogaćenje, a bilo bi dobro i da se neprovjerene informacije ne šire društvenim mrežama jer se time potkopavaju napori onih pokušavaju pomoći i širi panika u ovoj kriznoj situaciji.  

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo