Mogućnost epidemije / Širi se zaraza! Tri nova slučaja ospica u Solinu? Nitko od njih nije cijepljen

Da bi spriječili epidemiju, stručnjaci pozivaju na jedinu zaštitu a to je cijepljenje

31.5.2019.
18:20
VOYO logo

Nakon dva slučaja ospica u Splitsko-dalmatinskoj županiji sumnja se na još tri nova. Svi su članovi obitelji zaraženog muškarca iz Solina, i nitko od njih nije cijepljen. 

Nalaze se u kućnoj izolaciji. Da bi spriječili epidemiju, stručnjaci pozivaju na jedinu zaštitu a to je cijepljenje. A s pojavom ospica, roditelji su pohrlili cijepiti djecu protiv te iznimno zarazne bolesti.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa


“Unazad dva tjedna kako se gospodin razbolio, mi smo procijepili skoro 30 djece, mi djecu zovemo prema preporuci epidemiologa, ali ljudi dolaze i sami", govori za RTL Danas  specijalistica pedijatrije u Domu zdravlja Solin, Katica Obradović

U Splitsko- dalmatinskoj županiji među predškolskom djecom cijepljeno je 88 posto, a među školskom 92 posto. No i dalje nedovoljno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Ali i Nikola i Tina iz Splita su cijepili svoju djecu, i zaraze se ne boje. 

“Obojica su cijepljena, da se nešto na njima promijeni mi idemo odmah u doktrice, govori splićanin Nikola. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam svoje dijete redovno cijepila pa mislim da ako do sad nije bilo ništa, da ne bi trebalo bit ni s ovim, dodaje njegova sugrađanka Tina. 

A za cijepljenje je i Marina iz Kaštel Kambelovca koja je cijepila svo troje djece, jer govori, misli da cjepivo više koristi nego šteti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Sezonska radnica s Hvara i muškarac iz Solina sada su već otpušteni iz bolnice. Iako je muškarac zaražen s ospicama bio u kontaktu s većim brojem ljudi  radeći na benzinskoj crpki, epidemiolozi za sad nisu zabilježili širenje bolesti osim potencijalno zaraženih među članovima njegove obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri člana obitelji koji također nisu cijepljeni pokazuju simptome, a riječ je o bratu zaraženog i njegovo dvoje djece.

“Kod jednog djeteta mislim da je 2015. godište počeli su kataralni simpotomi, znači kapljična infekcija,  ospice tako počinju. Osipa za sad nema kod nikoga, ali ga očekujemo", govori Diana Novković, voditeljica Službe za epidemiologiju NZJZ Split 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najteži slučajevi s komplikacijama nažalost  završe u bolnici.

“Oni koje imaju ospice oboljevaju od bakterijskih infekcija, upale uha, upale pluća, međutim sam virus je vrlo je ozbiljan i može uzrokovati upalu mozga, sa teškim oštećenjima uključujući smrtni ishod”, rekao je zamjenik predstojnika 
klinike za infektologiju KBC-a Split Ivo Ivić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idući vikend u Splitu je skup  protivnika cijepljenja koji će ugostiti Britanca Andrewa Wakefielda koji promovira znanstveno nedokaznu tvdrnju da cjepivo protiv ospica uzrokuje autizam. I to sve dok se epidemiolozi u Splitu upravo bore da spriječe epidemiju ospica. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo