obitelji traže odgovore / Širom svijeta obilježava se Međunarodni dan nestalih: u Hrvatskoj nepoznata sudbina 2.573 osobe

Međunarodni je dan nestalih osoba, koji se obilježava kako bismo se prisjetili svih nestalih osoba i iskazali podršku obiteljima koje još uvijek nisu doznale istinu o sudbini svojih najmilijih

30.8.2015.
19:01
VOYO logo

Sina Dražena Josip je posljednji put vidio prije 24 godine. On je imao samo 21 godinu, kada je kao pripadnik MUP-a iz Zagreba 1991. završio na ratištu u okolici Petrinje. Nakon ranjavanja završio je u sisačkoj bolnici gdje mu se gubi svaki trag.

"U nekadašnjoj Patologiji sisak mu se gubi svaki trag. Uglavnom postoje pisani tragovi, postoji sve do trenutka dolaska u Patologiju Sisak, ali izlaza nema", priča njegov otac Josip Mužić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od tada neumorno traže istinu, no još uvijek ne znaju gdje je završilo tijelo njihovog sina.

"Molio sam ljude koji su na vlasti, ali pomoći nema. Svi su lijepo obećavali, ali ništa nisu poduzimali. Umjesto da se išlo tragom svih ovih godina, nešto bi se sigurno pronašlo. Možda, koje sam toliko puta našao, za mene ne znači ništa", u suzama je ispričao Josip. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dražen je samo jedna od 1.591 osobe za kojima se traga još od Domovinskog rata.
Na Međunarodni dan nestalih osoba na Memorijalnog groblju u Vukovaru položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve one čija je sudbina još nepoznata. Vukovarske obitelji tragaju za oko 300 svojih najmilijih.

"Svi smo svjesni da je istina u našem susjedstvu, naši najbliži susjedi imaju istinu, samo je pitanje trenutka kad će nekom proraditi savjest i otrkiti podatke o masovnim pojedinačnim grobnicama", rekla je Sandra Milić, tajnica Udruge djece poginulih i nestalih branitelja Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednjih godina identificirano je 85 posto posmrtnih ostataka, no Hrvatska od Srbije još uvijek traži odgovore, poput podataka o premještenim masovnim grobnicama i dokumentaciju iz vukovarske bolnice.

"Brojka od 1.591 nepronađenih osoba je velika, nama je velika i jedna nestala osoba i činimo sve što je u našoj mogućnosti kako bi ta brojka bila svedena na nulu, iako sam svjestan da je to gotovo nemoguća misija", izjavio je ministar branitelja Predrag Matić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međunarodni dan nestalih dan je sjećanja na sve osobe koje se smatraju nestalima - u nacionalnoj evidenciji ukupno ih 2.573. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo