na egzistencijalnom minimumu / Sisačka rafinerija pred kolapsom: 'Otpuštaju nam ljude, smanjuju plaće, a nitko ništa ne poduzima'

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

MOL i dalje gasi radna mjesta, otpušteno je 90 radnika rafinerije u Rijeci i stotine zaposlenika raznih službi na razini Ine, maloprodaja se izdvaja iz sastava kompanije

30.9.2015.
12:40
Nikola Cutuk/PIXSELL
VOYO logo

Iako su prošla dva tjedna otkako su predstavnici Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak obavijestili sve državne institucije i dužnosnike, kao i stotinjak saborskih zastupnika o sve težem stanju u rafineriji i otpuštanju radnika, na njihov dopis nitko nije reagirao, rečeno je u srijedu na sastanku predstavnika sindikata rafinerije sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

MOL i dalje gasi radna mjesta, otpušteno je 90 radnika rafinerije u Rijeci i stotine zaposlenika raznih službi na razini Ine, maloprodaja se izdvaja iz sastava kompanije, a 2.700 preostalih radnika srozava se plaćom na egzistencijalni minimum, tvrde sindikalci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne prijetimo, ali ako nitko ništa ne poduzme, sami ćemo poduzeti nužne korake. Nakon MOL-ovog neprijateljskog preuzimanja INA-e energetska neovisnost Hrvatske sve je upitnija. Nećemo dozvoliti da se hrvatska nafta izvozi drugim zemljama kao sirovina. U tijeku je mađarsko postupno energetsko pokoravanje naše zemlje. Nemamo što izgubiti i nećemo odustati od naše borbe", rekao je koordinator stožera Predrag Sekulić.

U sisačkoj je rafineriji, kažu sindikalci, prije nekoliko dana ponovo obustavljena prerada nafte, a navodno će se nastaviti u siječnju i veljači, kada se prikupi dovoljno domaće nafte. U stožeru tvrde da Mađari stalnim prekidima proizvodnje nastoje dokazati kako je prerada u Sisku nerentabilna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žinić je podržao nastojanja sindikata i obećao da će od buduće Vlade, bez obzira čija će biti, tražiti zaštitu domaće naftne industrije i zadržavanje primarne prerade u Hrvatskoj.

Imamo dovoljno domaće nafte da se proizvodnja u Sisku kontinuirano nastavi, što je vitalni interes ne samo Siska i Sisačko-moslavačke županije, nego i cijele zemlje. Za to je nužno ulaganje u modernizaciju rafinerije, koje je odavno planirano, a nije ostvareno, rekao je Žinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo