Stanovnici u panici / Sivi vukovi haraju na Grobniku: 'Koza je bila 20 metara od štale potpuno pojedena'

Vuk je trajno zaštićena životinja i lovci tu ne mogu ništa učiniti

10.8.2019.
13:20
VOYO logo

Napad vuka na domaće životinje na Grobniku uznemirio je stanovnike. Prije dva dana pronađena je pojedena koza, a analiza vještaka potvrdila je da ju je zaklao vuk.

Lovci napominju da razloga za paniku nema jer kažu - vuk gotovo nikada neće napasti čovjeka. Grobničani su ipak u strahu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bilo je jutro kada su vlasnice stado pustile na ispašu. Koze su kao i obično krenule svojim putem, ali ne predaleko.

"Bila je 20 metara od štale potpuno pojedena"

"Nakon nekog vremena shvatile smo, kako se one malo raštrkaju, ne možeš baš to kontrolirat, da nam jedna nedostaje. I krenule smo je tražit praktički po cijeloj šumi, jer smo mislili da je, ono, tražeći nas možda malo zalutala ili nešto. Međutim tek kad smo se vratili do štale, skužili smo da je ona 20 metara od štale potpuno pojedena", kazala je vlasnica stada Stella Hrabar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo za njih nije, kažu, obično stado. Ne drže ga zbog mesa ili mlijeka, već zbog ljubavi. A boje se da bi vukovi i njih mogli napasti.

"Jer nam se promijenilo jako puno u životu i ne možemo više bit toliko slobodni kao prije. Što se tiče njih one će bit u svakom slučaju tu bliže selu. Nećemo baš više toliko po šumi", rekla je vlasnica stada Tina Krupić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čovjek se ne mora bojati vuka

Od 2016. godine na području Grobnika prijavljeno je 12 napada divljih na domaće životinje.

"Jer vuci su ostali bez svoje prirodne hrane, a to je srneća i jelenska divljač. Pogotovo srneća divljač koja se povukla iz lovišta ne u blizinu naselja, nego u samo naselje i vuk je došao za svojom hranom", kazao je glavni lovnik Lovačkog društva Jelen, Zoran Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zoran je lovac 40 godina. Čovjek se, napominje, ne mora bojati vuka.

Vuk je trajno zaštićena životinja

"Nije zabilježen od '46. godine, koliko sam ja upućen, ni jedan napad vuka na čovjeka. Teško da ćete ga srest, vuk će vas na vrijeme primijetit i on će se udaljit. Uglavnom vuk zazire od čovjeka, boji ga se, izbjegava ga", rekao je Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vuk je trajno zaštićena životinja i lovci tu ne mogu ništa učiniti. Ne vjeruju da se može realizirati ideja da ih se uhvati i premjesti.

Stella i Tina s razlogom su potresene, ali svjesne prednosti i mana života pokraj šume. Nadaju se da se ništa slično više neće ponoviti. Koze će odsad morati držati u blizini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo