glavna tema u splitu / Sječa stabala na Marjanu izazvala buru u gradskom vijeću: Oporbi propao plan za rušenje Opare

Sječa stabala u splitskoj Park šumi Marjan izazvala je burnu raspravu u gradskom vijeću

22.2.2019.
19:15
VOYO logo

Sječa bolesnih stabala u splitskoj Park šumi Marjan izazvalo je pravu buru u tamošnjem gradskom vijeću. Na tematskoj sjednici oporba je planirala tražiti tajno glasovanje o povjerenju gradonačelniku Andri Krstuloviću Opari.

Ipak, koalicija HDZ-a i HGS-a Željka Keruma pokazala se jakom, pa do glasovanja nije došlo. U međuvremenu se radovi na Marjanu nastavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ranog jutra su volonteri, vatrogasci i vojska, koja se naknadno pridružila, čistili južnu padinu Marjana.

"Lančano se nosi i prenosi se dolje, treba se spustit skroz dolje tristo metara, malo teže, ali potegnut ćemo to danas", priča Pero iz Splita. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 "Ima jedna uzrečica koja kaže: "Kad se nešto hoće onda - lako ćemo, a kad se neće - onda kako ćemo?", prokomentirao je Robert iz Splita. 

Oporba u Gradskom vijeću je htjela srušiti gradonačelnika, ali nije im prošlo. Ipak ustraju kako se Marjan moglo spasiti da se na vrijeme reagiralo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gradonačelnik je najodgovornija osoba budući da nije poštivao odluke predstavničkog tijela to jest jednoglasni zaključak koji smo svi donijeli prije skoro godinu dana", smatra Ante Čikotić, splitski gradski vijećnik iz redova MOST-a. 

"Problem će kroz mjesec, eventualno dva, biti riješen. Nešto što se nije rješavalo deset godina, gradonačelnik je odlučio rješavati kroz dva mjeseca i ovo je isključivo samo politiziranje sa situacijom", kaže splitski gradski vijećnik Tomislav Prijević iz HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je i službeno potvrđeno da tisuće posječenih stabala neće izvlačiti konji.

"Sve će se izvlačit žičarom koja će se postavit na vrh Marjana odnosno plus dvije prenosne žičare za terene koje nije moguće sa vrha dohvatiti", kazao je Nenad Ružić, voditelj radne skupine za Marjan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve bi to trebalo rezultirali kratkoročnom devastacijom koja je, poručuje struka, dugoročno dobra za zanemarenu Park šumu.

"Kroz deset godina da će Marjan sigurno zasjat, ako se bude s njime pravilno upravljalo", optimističan je Ivica Tifić, profesor ekologije šuma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa će se možda, jednog dana, kad Marjan bude obnovljena i raznolika šuma, Splićani potkornjaku još i zahvaljivati. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo