Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
ISPITAN SVJEDOK

Sjećate se ministra ribolovca? Inspekcija tvrdi: 'Nema elemenata za prekršajni postupak'

Iako štapovi za ulov stoje iza ministrovih leđa, Kuščević je tvrdio da je ribu kupio na koći

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Vijesti.hr/ 9.1.2019. u 9:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Nikad nisam lovio niti ulovio igluna. Radi se o fotografiji staroj više od četiri godine, kad sam se fotografirao s ulovom jedne od ribarskih koća u Hvarskom kanalu, od koje sam kupovao ribu. Imaju li ili nemaju ribe potrebnu dužinu, uistinu ne znam. Žao mi je ako fotografija bilo koga vrijeđa. To nije bila moja namjera, pogotovo jer nikad nisam sudjelovao u ovom ribolovu, niti posjedujem opremu za takav ribolov", podsjetimo, napisao je za RTL ministar uprave Lovro Kuščević nakon što je portal Morski.hr objavio tekst o držanju nedoraslih igluna u ministrovim rukama.

Iako je samo posjedovanje ovakve ribe kažnjivo, a ribari potvrdili da je nemoguće ministrovo opravdanje o ulovu igluna od strane koćara, napokon je i Ministarstvo poljoprivrede nakon višestrukih upita odgovorilo portalu Morski.hr kazavši da je ''ribarska inspekcija provela inspekcijski nadzor zbog mogućeg kršenja Zakona o morskom ribarstvu i Prekršajnog zakona. Nadzorom, u kojem je ispitan L. K i svjedok, nisu utvrđeni elementi odnosno dokazi za pokretanje prekršajnog postupka protiv L. K.''.

Međutim, valjda podsjetiti da je i posjedovanje igluna prekršaj bez posebne dozvole, o čemu u vrijeme koje spominje ministar, govori i Pravilnik o ulovu, uzgoju i prometu tune (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i iglana (Tetrapturus belone) u članku 39.

(1) Zabranjen je uvoz, izvoz, provoz, uzgoj i promet na domaćem tržištu tune koju ne prati dokumentacija propisana Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

(2) Zabranjeno je stavljanje na tržište igluna (Xiphias gladius) i velikooke tune (Thunnus obesus) protivno uvjetima propisanim Pravilnikom o programu dokumentacije koja prati plavoperajnu tunu (Thunnus thynnus), igluna (Xiphias gladius) i velikooku tunu (Thunnus obesus) na tržištu.

Ribari se gotovo u glas slažu da je iglun riba koja u mreže ne skače i takva riba se lovi potpuno drugačije. Iako štapovi za ulov stoje iza ministrovih leđa, Kuščević je tvrdio da je ribu kupio na koći.

Upravo se čita

Za razliku od slučaja s ministrom, kad im se nije obratio apsolutno nitko s upitom o podacima na temelju kojih će pokrenuti inspekcijski nadzor, na sličan slučaj u Pučišćima od strane višeg ribarskog inspektora u Splitu na adresu portala Morski.hr stigao je upit uz upozorenje što će se dogoditi ako ne poslušaju.

“Slijedom svega navedenog pod gore navedenim naslovom molimo Vas da nam u roku od tri (3) dana dostavite Vama poznate podatke ( imena i prezimena, kontakte, adrese i sl.) o  osobama koje su sudjelovale u radnjama navedenim pod gore navedenim naslovom na ovu e-mail adresu radi daljnjeg postupanja. Nedostavljanje tražene dokumentacije smatrat će se postupanjem protivno odredbama članka 113. stavka 2. točaka (a) i/ili (b) i/ili (c) i/ili (d) i/ili (e) Provedbene uredbe Komisije (EU) br. 404/2011. Za dodatne informacije stojim Vam na usluzi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

''Naravno, svoju dužnost su, kažu, obavili uz onu narodnu - Viruješ li ti meni ili svojim očima?”

Vijesti.hr/ 9.1.2019. u 9:26
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba