kolege se nisu pojavile / Sjednica o neprofitnim medijima bez kvoruma, Hasanbegović ostaje pri svom

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović došao je na Odbor i izrazio žaljenje što se ne može raspravljati o problemu, 'formalno ili neformalno', te dodao kako je Povjerenstvo za neprofitne medije ukinuto 'jer je nepotrebno'

1.2.2016.
11:59
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nedostatak kvoruma, odnosno nedolazak zastupnika saborske većine, spriječio je u ponedjeljak saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu da u 'službenoj formi' od ministra kulture čuje razloge zbog kojih je smjenio Povjerenstvo za neprofitne medije i nakon toga donese određeni zaključak.

Image
grub nasrtaj na slobode /

Neprofitni mediji traže hitnu smjenu Hasanbegovića zbog najave cenzure i progona novinara

Image
grub nasrtaj na slobode /

Neprofitni mediji traže hitnu smjenu Hasanbegovića zbog najave cenzure i progona novinara

"Preostaje nam samo sazvati novu sjednicu, bilo samog Odbora ili zajedničku sa Odborom za medije", zaključila je predsjednica Odbora za znanost Gordana Rusak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Zlatko Hasanbegović došao je na Odbor i izrazio žaljenje što se ne može raspravljati o problemu, 'formalno ili neformalno'.

"Spreman sam se uvijek odazvati, iako je ovo presedan u dosadašnjoj parlamentranoj praksi", rekao je ministar, poručivši da Hrvatski sabor ima pravo 'uvijek i o svemu' dobiti obavijesti 'o radu izvršne vlasti'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici se nije pojavila većina članova iz redova vladajuće koalicije, poput HDKS-ovog Gordana Dodiga, Hrastovog Ladislava Ilčića, Mostovog Marija Klobučića, HDZ-ove Sanje Putice, HDZ-ovog Mire Totgergelija, no nije bilo ni Jaroslava Pecnika iz Hrvatskih laburista ni zastupnika mađarske nacionalne manjine Šandora Juhasa.

Mreža emancipacije E-net, u kojoj su neprofitni mediji Lupiga, Forum.tm, Tris, CroL, Slobodni Filozofski, Zarez, Radio 808, Radio StudentNepokoreni grad, u ponedjeljak su poslali otvoreno pismo premijeru Tihomiru Oreškovićuu kojemtraže hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića 'zbog grubog nasrtaja na medijske slobode'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pismu premijeru navode i da 'ministar kulture Zlatko Hasanbegović pokušava uvesti jednoumlje u državi koja se prije 25 godina plebiscitarno opredijelila za demokraciju' te mu poručuju kako neće pristati na Hasanbegovićeve 'postupke, prijetnje i omalovažavanja' te da će se 'svim snagama oduprijeti grubom nasrtaju na novinarske slobode'.

Podsjetimo, prvi potez novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovićabio je smjena Stručnog povjerenstva za neprofitne medije koje djeluje pri Ministarstvu kulture i odlučuje o raspodjeli sredstava neprofitnim medijima. Ovu odluku je potpisao dva dana nakon ulaska u Ministarstvo, odnosno 27. siječnja. Mima Simić, Tonči Kursar, Hajrudin Hromadžić, Zdenko Duka, Biljana Romić, Damir Hainski i Suzana Kunac su na kućne adrese dobili Hasanbegovićevu odluku kojom prestaje njihov angažman u Stručnom povjerenstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moram priznati da me šokiralo to da su tako ekspeditivni u dekapitacijama i nisu se potrudili čak ni hiniti proceduru. Nikakva revizija našeg rada nije provedena. Samo je bilo to pismo U ime obitelji u kojem se proziva naš rad, a Hasanbegović je očito blizak s njima", rekla je Simić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike