Zavod će teško vratiti stari sjaj / Skandal u Imunološkom: 20 tisuća litara krvne plazme četiri godine je čekalo bolje dane, ali ih nije dočekalo

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika države i Grada Zagreba - trebalo bi riješiti dugogodišnju agoniju

31.8.2017.
18:04
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

20 tisuća litara krvne plazme u Imunološkom zavodu je propalo jer joj je istekao rok trajanja - čime je nastavljena agonija Zavoda. Nakon što je prije četiri godine izgubio dozvolu za preradu, krvna plazma prikupljana od dobrovoljnih darivatelja se skladištila. A ranije bi Imunološki u cijeloj godini primio 30 tisuća litara krvne plazme iz čitave zemlje.  Gotovo pola litre krvi Goran nesebično daruje. 

"62. put mi je danas, dajem da nekom pomognem", kaže Goran. Nekomu je moglo pomoći, ali nije! 20 tisuća litara krvne plazme - koja je prikupljana diljem zemlje - zamrznuto je i poslano Imunološkom zavodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Govorimo o sirovini koja je tekući dio dobrovljnih darivatelja krvi koja je završila u Imunonoškom. Govorimo o vlastitoj samodostatnosti, da imamo u svojoj zemlji za svoje ljude dovoljno", izjavila je Lidija Jagarinec, povjerenica Sindikata EKN-a Imunološkog zavoda.

Krvna plazma četiri godine je na Imunološkom čekala bolje dane, ali ih nije dočekala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pitaju me ljudi je li netko prodao je li ovo je ono, ja ne znam. Pitaju što se događa s plazmom u transfuzijskim centrima ja to uistinu ne znam, da li oni nam šalju sve ni to ne znam", kaže Jagarinec. A zna možda resorni ministar. 

"Nije propala krvna plazma, to su dezinformacije to je A. A B je evo sada će na sjednici Vlade biti potvrđeno povjerenstvo", kaže Milan Kujundžić, ministar zdravstva. Sindikati odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne vjerujem mu, ne vjerujem mu da bi netko pisao i iz Imunološkog se igrao s tim stvarima. Uz ovo što Lidija kaže da možda nije propalo 20 tona, ali za određeni dio proizvodnje je propalo", poručuje Željko Klaus, predsjednik Sindikata EKN-a Imunološkog zavoda.

A spomenuto Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika države i Grada Zagreba - trebalo bi riješiti dugogodišnju agoniju. Sindikati su pesimistični i tvrde da Vlada planira maknuti Imunološki s liste strateškog značaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo dobar kontakt s Vladom, ide u pozitivnom smjeru. Nemamo uvjeta, ali naši zahtjev je da se Imunološki sačuva u cijelosti", poručio je Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik. Nakon godina propadanja, neulaganja i mirovanja strojeva - Zavod će teško vratiti stari sjaj. 

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo