OTKRIĆE PORTALA VIJESTI.HR / Skandalozna praksa HZZO-a: Prije nesreće odvezli ste dijete u vrtić, nećemo vam priznati ozljedu na radu!

Image
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Marko Lukunić/PIXSELL

Ozljeda na radu priznaje se i za ozljede nastale na putu do posla, no to se neće dogoditi ako skrenete s 'direktnog puta'

25.4.2019.
13:18
Slavko Midžor/PIXSELL, Hrvoje Jelavić/PIXSELL, Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Mnogi roditelji svakodnevno prije odlaska na posao ostavljaju svoju djecu u vrtiću ili školi, a po povratku s posla ih pokupe i voze kući. No, dožive li na tom putu nesreću, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje neće im priznati ozljedu na radu jer su skrenuli s "direktnog puta" od doma do posla. 

Proizlazi to iz odgovora koji je u znanstvenom časopisu Sigurnost 2018. godine napisala zamjenica ravnatelja HZZO-a Veronika Laušin. Na pitanje što se smatra redovitim putem prema poslu i obrnuto, Laušin je objasnila da se prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju ozljedom na radu smatra "i ozljeda koju osigurana osoba zadobije na redovitom putu od stana do mjesta rada i obrnuto". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uobičajeni put u uobičajenom vremenskom trajanju"

Objašnjava kako u tom Zakonu nije uređeno pitanje što se smatra "redovitim putem od stana do mjesta rada", no dodaje kako "je kroz dosadašnju praksu zauzet stav da se redovitim putem smatra direktni, uobičajeni put u uobičajenom vremenskom trajanju".

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, sudeći prema praksi HZZO-a "uobičajeni put u uobičajenom vremenskom trajanju" nije onaj kada prije odlaska na posao dijete ostavite u školi ili vrtiću. 

"Pod prekidom puta smatra se primjerice skretanje s puta zbog obavljanja poslova osobne naravi poput odlaska u trgovinu, odlaska liječniku ili odlaska po dijete u školu, vrtić i slično", objašnjava Laušin u časopisu Sigurnost. Time su roditelji koji djecu ostavljaju i dolaze po njih u vrtić ili školu izjednačeni s onima koji prije ili nakon posla odu u trgovinu ili, recimo, u kafić pa im se potom dogodi neka ozljeda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ozljedom na radu se ne smatra ozljeda do koje je došlo zbog aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti"

Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje poslali smo niz pitanja da nam objasne ovu praksu, a u odgovoru su nam naveli članke zakona koji reguliraju pitanje. Tako su napisali da "u skladu s člankom 67. točkom 2. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, ozljedom na radu ne smatra ozljeda, odnosno bolest do koje je došlo zbog aktivnosti koje nisu u vezi s obavljanjem radnih aktivnosti" te dodaju kako se u smislu tog Zakona redoviti put "onaj put koji isključuje aktivnosti iz citiranog članka 67. točke 2. Zakona.". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitali smo ih i smatraju li da je takva praksa nepriznavanja ozljede na radu diskriminatorna prema roditeljima s djecom, a u odgovoru su napisali da "odredba članka 67. točke 2. Zakona nije diskriminatorna, budući da se primjenjuje na sve osigurane osobe jednako, neovisno o tome je li razlog skretanja ili prekida puta na posao ili s posla vezan uz obavljanje roditeljskih dužnosti ili je razlog druge osobne naravi poput, primjerice, odlaska liječniku ili u trgovinu, nakon završetka posla ili prije posla". 

Konkretan odgovor od HZZO-a nismo dobili na pitanje predlažu li onda roditeljima da prvo ostave dijete u vrtiću ili školi pa se vrate kući i potom ponovno krenu iz doma na posao kako ne bi, u slučaju nezgode, ostali bez svog prava na ozljedu na radu.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo