Napokon! / Sklopljena je nagodba o Agrokoru: 'Dugo je trajalo, ali su svi zadovoljni'

Image
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL

Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća i najveći vjerovnici Agrokora usuglasili su naime finalizaciju nagodbe, čime su pregovori vjerovnika okončani.

31.5.2018.
13:35
Žarko Bašić/PIXSELL
VOYO logo

Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora postiglo je dogovor o nagodbi.U njoj će, uz većinu dobavljača sudjelovati Sberbank, koji je odustao od ulaska u roll up kredit i novo zaduženje kompanije. Predstavnica dobavljača, Marica Vidaković, potvrdila je da je dogovorena uvjetna zamjena 18 posto dionica Mercatora za vlasničke udjele u novom Agrokoru. U idućih desetak dana bit će objavljen finalni dokument nagodbe, koji će nakon što bude prihvaćen na vjerovničkom vijeću, biti upućen na Trgovački sud.

Sporazum će biti sklopljen s Agram Investom, dok se pregovori još vode s Adris Grupom, Alkom i Franckom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako doznajemo, kroz desetak dana kreće pretvaranje u finalni tekst nagodbe. Nacrt teksta već je objavljen, a u tijeku je izrada plana strukture nove kompanije. 

"Mogu potvrditi da su sinoć kasno postignuti svi ključni elementi nagodbe. Sada ostaje formalno da se ona pripremi kao dokument, koji će biti na vijeću vjerovnika prihvaćen nakon toga upućen na sudsku proceduru u Trgovački sud", rekla je prokuristica Kraša Marica Vidaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema dogovorenoj nagodbi dvije ruske banke Sberbank i VTB bank imati nešto malo preko 46 posto vlasništva u koncernu, za vlasnike obveznica čuvat će se udio od 25 posto, domaći dobavljači trebali bi dobiti i do osam posto udjela, a domaće banke najmanje 10 posto udjela.

"Određene skupine vjerovnika u komercijalnim pregovorima postigle su dogovor pa tako dobavljači potvrđujemo da je 80 milijuna eura graničnog duga dogovoreno koje će biti naplaćeno slijedeće 4 god. Police za pet godina prema tržišnim uvjetima i tržišnim udjelima. Dogovoreno je da će se naši regresni dužnici po regresnim mjenicama imati mogućnost  otpisa 65 posto regresne obveze koje su imali prema banci. Ovih dana trebalo bi biti isplaćeno još 11 milijuna eura graničnog duga", istaknula je Vidaković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tu je riječ o skupini dobavljača između ostaloga sberbanka je odustala od najavljivanog roll upa, znači novog zaduženja kompanije. Sve što smo s njima dogovorili je uvjetna zamjena dionica Mercatora u iznosu 18,6 posto Diarove koji će biti izdani u novom Agrokoru i da postotak novih udjela bi bio 1,6 posto", dodaje Vidaković.

Što se tiče ostalih skupina vjerovnika dana u prijepodnenvnim satima je i Agram također potvrdio da će pristupiti potpisu nagodbe, prema tome sada su najvećim dijelom svi ključni vjerovnici  dogovorili potpis i sve ono što treba prethoditi samom glasovanju odnosno skupštini vjerovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sporazum će biti sklopljen i s Agram Investom, dok se još uvijek pregovara s Franckom, Adrisom i Alkom. Ove informacije potvrdio je i premijer Andrej Plenković.

Iz Adris grupe poručuju da će na ustrajati na pravnoj zasnovanosti cijelog postupka i donesenih odluka i svakako na jednakopravnosti svih vjerovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fabris Peruško, izvanredni povjerenik Agrokora, danas će u 16 sati u prostorijama Agrokora dati izjavu o dogovoru vjerovnika o nagodbi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo

Još iz rubrike