inovativno rješenje / Školarci ponudili rješenje za zbrinjavanje otpada u Zagrebu: 'Osmislili smo dronove koje dolaze k vama…'

Zagrebačke vlasti, znamo, muku muče s gorućim problemom otpada, posebno oko novog modela naplate, a rješenje im nude - školarci

23.5.2022.
8:00
VOYO logo

Osnovnoškolci s jasnim porukama- čista škola i grad bez smeća. 14 timova učenika osnovnih škola osmisli su i izradili 3D verzije svojih ideja kako razvrstavati smeće, gradili su zelene otoke, reciklažna dvorišta i tvornice za preradu otpada. Od kanti u stepenicama do eko dronova.

"Osmisli smo dronove koje pomoću aplikacije vi zovete i oni odvoze smeće u reciklažna dvorišta u svojoj boji i obliku. Što više koristite dronove dobivate kupone koje možete u eko trgovinama zamijeniti za eko proizvode“, rekao je učenik Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu, Grga Matković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustanove nemaju dovoljno mjesta za svaku kantu pojedinačno pa smo mi osmisli te naše stepenice i onda se otpad razvrstava tako da u najmanju ide bio otpad jer ga imamo u školi najmanje, pa plastika pa papir pa staklo", kaže učenica Osnovne škole Jordanovac u Zagrebu, Marta Pejić.

Jako dobro znaju kako i zašto se otpad treba odvajati, a stanje u svom gradu su nezadovoljni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROJEKT ZELENO /

Umjesto na odlagalište, ostatci hrane iz zagrebačkog vrtića idu u stroj i od nje ostane tek otpadna voda

Image
PROJEKT ZELENO /

Umjesto na odlagalište, ostatci hrane iz zagrebačkog vrtića idu u stroj i od nje ostane tek otpadna voda

"Dao bi Zagrepčanima dvojku za odvajanje otpada jer svaki put kad izađem vani smeća je više nego što u kante stane", kazao je učenik Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu Pjero Surjan.

"Trebali bi uvesti kazne, pa ako ne razvrstavaš otpad to će te dobro i koštati", rekao je učenik Osnovne škole kralja Tomislava u Zagrebu, Toma Posavec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imaju rješenje za sve probleme s otpadom i nadaju se da će ih u gradu čuti.

"Čini se da su mlađe generacije te koje će stvoriti potreban pritisak i na političare i na biznis da se promjene počnu događati", rekla je zamjenica gradonačelnika Zagreba, Danijela Dolenec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je hoće li prvog srpnja početi novi način odvajanja i naplate odvoza smeća u Zagrebu.

"Limitira nas puno faktora, moraju se staviti boksevi i druge stvari, a cijela situacija na tržištu sirovina je loša i potencijalno ćemo imati rizik oko starta ali za sada sve ide po planu", kazao je član Uprave Zagrebačkog holdinga, Boris Sesar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su naučili sve, a od njih bi mogli učiti i ostali građani.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo