korona je i dalje tu / Škole i vrtići spremni za novu godinu: Ravnatelji za RTL objašnjavaju koje mjere ostaju i koje probleme još treba riješiti

Maske ostaju obvezne u višim razredima osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama

27.8.2021.
22:00
VOYO logo

Treća po redu korona školska godina samo što nije počela. Nove mjere znače i nešto normalniji povratak u školske klupe za djecu, učitelje i njihove roditelje.

No, što dozvoljeno miješanje učenika iz različitih razreda znači za ravnatelje, koje mjere ostaju i koje probleme još treba riješiti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Devet dana do početka nove školske godine, s novim relaksiranim mjerama krenule su i pripreme. 

"Ostat ćemo na tragu onoga što smo radili prošle godine. Različiti ulazi za različite razrede, različiti termini ulaska u školu, odmori u različitim terminima. Sve na tragu onoga od prošle godine, poštujući sve novo doneseno", kaže ravnatelj OŠ Većeslava Holjevca u Zagrebu Slaven Staklenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tradicionalne priredbe za prvašiće ni ove godine neće biti.

"U vanjskom paviljonu u dvorištu naše škole napravit ćemo nekakav prigodni program pa ćemo tako dočekati naše nove učenike", govori Staklenac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
protiv covida-19 /

Sudjelujte u našoj anketi! Capak najavio, a mi vas pitamo: Biste li se cijepili trećom dozom?

Image
protiv covida-19 /

Sudjelujte u našoj anketi! Capak najavio, a mi vas pitamo: Biste li se cijepili trećom dozom?

Dopušteno je miješanje učenika različitih razreda, u učionice se vraća dopunska i dodatnu nastavu,  kao i nastavu izbornih predmeta. To je posebno važno za praktičnu nastavu u strukovnim školama. I dalje ostaje problem broja spremačica i vremena za čišćenje i dezinficiranje prostora. 

Uvođenje covid potvrda?

"Ukoliko opet budemo imali mogućnost da nastavni sat traje 40 minuta to će biti bolje jer će ostati vremena za pauzu za čišćenje za škole koje rade u dvije smjene, a kojih u Hrvatskoj ima dosta. Ako to neće biti odobreno to će biti još jedna nova organizacijska prepreka", poručuje predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Epidemioloških mjera se moraju pridržavati i škole i vrtići. 

Pedagoška godina u vrtićima počinje idući tjedan, bit će moguće sportske aktivnosti i učenje stranih jezika, a i moći će korstiti puno više opreme za rad s djecom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moći će u nekom ograničenom broju djeca na jutarnjem sakupljanju biti zajedno. Prilagodba će ići na jednak način kao i prošle godine, roditelji će moći biti s djecom unutar skupine po 15 minuta. Nama se to pokazao kao dobar model i nismo imali problema", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Vrbik u Zagrebu Davorka Crnković.

Prema podacima ministarstva do sad je cijepljeno 50 posto zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, o uvođenju covid potvrda u škole iz Stožera odgovaraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još od 6. mjeseca razgovaramo o uvođenju takvih mjera u neke djelatnosti u Hrvatskoj. Moj direktan odgovor je da o tome razmišljamo, ali takvu mjeru još nismo donijeli", jasno će ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Maske ostaju obvezne u višim razredima osnovne škole gdje nema razmaka od 1,5 metra, odnosno 2 metra u srednjim školama. Na taj način objašnjavaju iz Stožera trebao bi se smanjiti broj samoizolacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo