Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Ljuti i nezadovoljni

Školska godina je pred vratima, a vozači autobusa idu u štrajk upozorenja: 'To je samo uvod!'

Ako Vlada ne shvati ozbiljno njihove zahtjeve, štrajkat će i prvog dana školske godine, 9. rujna.

Irena Pirjać/ 17.8.2019. u 20:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Za tjedan dana vozači autobusa kreću u štrajk upozorenja. Bit će to samo uvod u veliki štrajk vozača i prijevoznika diljem Hrvatske koji najavljuju za prvi dan školske godine.

Od svojih zahtjeva neće odustati, a idući će ih tjedan ponovno predstaviti Vladi.

S prvim danom školske godine 7000 vozača autobusa kreće u štrajk. Ljuti su i nezadovoljni uvjetima rada. 

Udruga hrvatskih javnolinijskih autobusnih prijevoznika:  "Tražimo bolje plaće i bolje uvjete. I bolje autobuse i obnovu voznog parka. Sve ono što u konačnici i naši putnici traže. I bez toga mi ne možemo naprijed", rekao je Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih javnolinijskih autobusnih prijevoznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zbog sve većeg broja napada na njih, sindikati traže da vozači postanu službene osobe. A traže i rješenje za financiranje prigradskih linija zbog kojih gube novac. Vlada ignorira njihove apele, pa su već najavili dva štrajka.

Prvi djelomični štrajk upozorenja bit će već za tjedan dana, 23. kolovoza, a ako Vlada ne shvati ozbiljno njihove zahtjeve, štrajkat će i prvog dana školske godine, 9. rujna.

Upravo se čita

Image
Sunce malo

Dirljiv video Edine nećakinje koja ide na kemoterapiju: 'Kad odrastem želim biti liječnica'

Autoprijevoznicima prijeti odlazak vozača u inozemstvo gdje su im uvjeti i plaća bolji. A upravo zbog iseljavanja u inozemstvo autobusi na prigradskim linijama sve su prazniji. Manje putnika znači i manje novca.

"Već nekoliko godina imamo nerentabilne linije. I sad ih hoćemo zatvoriti, ali nam na neki način ne dozvoljavaju jer s tim linijama ljudi idu na posao i u škole. Broj linija je sada minimum minimuma. Svako daljnje ukidanje znači da neko dijete neće doći u školu", kaže Meštrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

95 posto prigradskih linija su upravo takve - neisplative. Zato sindikati od Vlade traže potpisivanje Pravilnika kojim bi se regulirao i broj linija i novac za one nužne. Jer većina putnika najčešće nema drugog prijevoza osim - autobusa.

Idućeg će tjedna sindikati ponovno pregovarati s Vladom, ali ako riješenja za njihove probleme i dalje ne bude, učenici i radnici koji o javnom prijevozu ovise, morat će se snaći.

Irena Pirjać/ 17.8.2019. u 20:14
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
'ne voli samo žene već i novac'

Prava sapunica u Sikirevcima, a u glavnoj ulozi župnik: 'Sumnjao sam da se moja supruga dopisuje s nekim...'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba