Čovjek iz naroda / Škorin 'bolnički' parking je najskuplji: 'Pohlepa je nadvladala socijalnu osjetljivost'

Iako legalna, je li cijena od 15 kuna po satu moralno sporna? Škoro smatra da nije

5.3.2020.
21:14
VOYO logo

Miroslav Škoro u jučerašnjem RTL-u Danas priznao je da je suvlasnik tvrtke koja preko puta Kliničke bolnice Merkur naplaćuje parking 15 kuna po satu. Bivši predsjednički kandidat u tome ne vidi ništa sporno.

Iako su cijene parkiranja oko drugih bolnica niže, za mnoge bolesnike, osobito one koji dolaze iz udaljenijih krajeva, predstavljaju znatan trošak. Na taj problem odavno upozoravaju u Udruzi pacijenata i predlažu rješenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja sam suvlasnik, nisam direktor, ne pravdam se, ali sve cijene, pa tako i tu, određuje tržište. Prema tome, tamo nije cijeli dan vrijednost parkinga 15 kuna. To se zove tržište'', rekao je Škoro jučer u RTL-u Danas.

Petnaest kuna naplaćuje se od ranog jutra kada pacijenti najčešće stižu u bolnicu pa sve do 18 sati. Nakon toga cijena parkiranja je pet kuna, dakle triput manja. Duž Zajčeve ulice parking se ne naplaćuje, ali ga je teško pronaći. Građani se slažu da je cijena pretjerana jer nitko tamo ne dolazi iz obijesti i luksuza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilometar i pol dalje, u Kišpatićevoj ulici, gdje je najveća hrvatska bolnica KBC Zagreb, sat parkiranja košta pet kuna. U javnoj garaži, od 7 do 15 sati, u vremenu kada najviše pacijenata dolazi u bolnicu, parkiranje stoji 6 kuna po satu. Od 15 sati cijena je 3 kune, a cjelodnevno parkiranje košta 30 kuna.

Stvar zakona

Najviše su pogođeni pacijenti koji u zagrebačke bolnice dolaze iz drugih krajeva, kažu u Udruzi pacijenata i traže da se parkiranje oko bolnica za oboljele naplaćuje 6 kuna, koliko košta prvi sat parkiranja. Dokaz da je pacijent bio u bolnici je otpusno pismo ili drugi bolnički dokument. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovdje je pohlepa, po meni, nadvladala tu socijalnu osjetljivost. S druge strane, mi ne možemo zamjerati nekome tko se ponaša sukladno zakonu tržišta. Tako da je tu propust isključivo politike i zakonodavca koji nije bolje regulirao tu problematiku", rekao je Marijo Drlje, predsjednik Udruge hrvatskih pacijenata.

U Gradu Zagrebu kažu da smanjenje cijene parkiranja ne bi dovelo do smanjenja gužvi i ne bi pacijentima olakšalo pronalaženje parkirnog mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Slijedom navedenog, smatramo da u Gradu Zagrebu kod određenog broja bolnica već postoje uvjeti parkiranja koji su za pacijente i povoljniji od predloženih 6 kuna po satu, dok su, primjerice, u KB Rebro navedeni uvjeti identični ili čak blaži od toga'', rekli su iz Grada. Napominju i da se parkiranje ne naplaćuje oko većih bolnica.

Iako je besplatno, često nema dovoljno mjesta pa pacijenti nerijetko moraju na ona koja se plaćaju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene u drugim gradovima

A provjerili smo i koliko stoji parkiranje ispred bolnica u većim gradovima diljem Hrvatske.

U Rijeci cijena parkiranja po satu iznosi 10 kuna. Prvih 30 minuta se ne naplaćuje. Nedjeljom i blagdanima te u vrijeme posjeta od 16 do 17 sati parkiranje se ne naplaćuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu je parkiranje besplatno u krugu bolnice, a u Dubrovniku se prva tri sata plaćaju pet kuna, a svaki idući sat nakon toga također pet kuna.

U Zadru je parkiranje ispred Opće bolnice besplatno, a ispred poliklinike iste bolnice prva dva sata su besplatna, a svaki idući stoji tri kune.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Osijeku sat parkiranja ispred bolnice košta četiri kune. 

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo