RTL DOSJE / Škorina izjava razbjesnila žene: Kako je pravo na pobačaj postalo glavna tema kampanje?

Škorina izjava razbjesnila je žene, a bivšu predsjednicu pretvorila u 'aktivisticu'

21.6.2020.
19:12
VOYO logo

Nikad toliko protestnih podignutih srednjih prstiju u hrvatskoj javnosti. Krenulo je od osječke dogradonačelnice pa sve do bivše predsjednice. Zaslužan za to je Miroslav Škoro.

''Mislim da to nijedna osoba ne bi trebala dopustiti ni da pomisli, a onda ako ima imalo soli u glavi, da prevali preko usta", kaže Ivana iz Zagreba.

''Kao žena, majka dviju kćeri, i baka unučice smatram da je to osobna stvar svake žene", dodaje Aleksandra iz Rijeke.

"Prestrašno, srednji vijek!", kratko kaže Mira iz Zagreba.

Ono čime je Škoro naljutio dio nacije je izjava o pobačaju u slučaju silovanja.

''Onda se ta gospođa, ženska osoba mora odlučiti, opet u dogovoru s obitelji", rekao je Škoro u sučeljavanju za Večernji list.

Škoro se branio da mu je izjava izvučena iz konteksta, no reakcije više nije mogao zaustaviti.

''Mislim da je normalno da se svatko, pogotovo žrtva nasilja, savjetuje sa svojom obitelji", kazao je Škoro, čelnik Domovinskog pokreta.

"Ne, to mi nije normalno", kazao je Gordan Jandroković.

''Skandalozno! To nas vodi u 19. stoljeće. Dobro je da smo izglasali Istanbulsku'', smatra Davor Bernardić, vođa Restart koalicije.

Okružio se ženama, hvalio da ih ima najviše na listama. I onda ponovno uzburkao javnost.

''Mogu mahati koliko god hoće prstima, ali kad mi dođemo na vlast, dobit će po tim prstima...", izjava je kojom je Škoro podignuo još veću prašinu.

''Gospodin Škoro proklizava na suhom, očito da proklizava svaki dan, ne samo na osjetljivim temama već se ove izjave mogu doživjeti i kao prijetnje", kazao je premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

U HNS-u su ga tako shvatili pa su Škoru nazvali "pjevačem opasnih namjera", a on je ponovno uzvratio da je "krivo shvaćen".

''Govorio sam o ljudima koji se bave pljačkom države'', pojasnio je Škoro

Poruke su mu stizale i od kolega s estrade. Najviše ga je zaboljela ona bivše predsjednice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dok su žene u Hrvatskoj i Bosni u vihoru rata doživjele najveća poniženja koje žensko tijelo može doživjeti, silovanja, njegov ratni put se sastojao u avionskoj karti u jednom smjeru. Iz domovine u Ameriku'', poručila je Severina.

''Prošlo je vrijeme kad je žena sjedila u ćošku i čekala što će baja reći", poručila je Kolinda Grabar-Kitarović uz fotografiju na kojoj pokazuje srednji prst.

"Ne dirajte mi prste jer ja ću srednji prst vratiti! Hitler iz našeg sokaka...", poručilo je Hladno pivo.

''Nije pokazala srednji prst samo meni, ona je pokazala srednji prst svim vjernicima, Hrvatima, svim građanima i državljankama Hrvatske", odgovorio je Škoro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisački biskup Vlado Košić reakciju bivše predsjednice nije htio komentirati.

Da je Hrvatska po pitanju pobačaja podijeljena, vidjelo se i jučer na Hodu za život koji je prvi put održan u Sisku.

Novi zakon o pobačaju, prema odluci Ustavnog suda, Sabor je već davno trebao donijeti. Rok je prošao, a Plenkovićeva vlada nije napravila ni nacrt.
Upravo je zato ideološki teško pitanje pobačaja jedna od glavnih tema ove kampanje.

''Moji stavovi su vam poznati, ali nemam namjere dalje potencirati tu priču uz ovu razinu emocija, ne može se nikoga uvjeriti u drukčije", kazao je Božo Petrov, čelnik Mosta.

Protiv pobačaja čak i u slučaju silovanih žena bili su i neki pojedinci iz Mosta. Sada izravan odgovor na to pitanje izbjegava čak i Željka Markić, žena koja je željela ujediniti platformu desnice.

''Ne želim da me se manipulira izjašnjavanjem'' , rekla je Markić gostujući u RTL-u Danas.

"Te parole... moje tijelo.  Nije njeno tijelo, žena se rađa s organom s jednom funkcijom, a to je da ako ostane trudna - nosi to dijete", pojasnila je Markić.

Od svega se distancirao i predsjednik Republike, no svoj stav ponavlja.

''Žena je ta koja se pita! A ovo sve drugo, poštujem i konzervativnije stavove, ali se s njima ne slažem. Negdje mora biti granica, k vragu!", kazao je Zoran Milanović.

Iza svega Škoro vidi politički motiv HDZ-a i bivše predsjednice koja je, kaže, "u specijalnoj misiji".

''U tijeku je formiranje koalicije oko srednjeg prsta koju su pokrenuli bivša predsjednica, aktualni i još nekoliko dana premijer Andrej Plenković i naravno njegov vječiti 'trabant' Gordan Jandroković", rekao je Škoro.

Iz HDZ-a niti jedna žena javno nije se pridružila Grabar-Kitarović.

''Ja imam jedan drukčiji pristup ljudima", kazala je Zdravka Bušić, potpredsjednica HDZ-a.

''U slučaju širenja te jedne slike, koja je u dobroj namjeri, ja to ne bih napravila. Sve su slike sa smješkom, meni to izaziva tešku nelagodu", poručuje Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Kao pjevač bio je miljenik žena, kao političar Miroslav Škoro zbog nespretnih izjava i danas je na Facebooku poručio ženama i svojim biračima da je njegov pokret pokret opasnih namjera, ali za političku oligarhiju, a ne žene. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo