ankica vs. ankica / Skriveni novac na računu Ankice Tuđman bio je jedna od najvećih afera Tuđmanovog doba

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Aferu supruge prvog hrvatskog predsjednika je razotkrila također jedna Ankica, službenica Ankica Lepej

6.10.2022.
11:10
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Ankica Tuđman, supruga prvog hrvatskog predsjednika, preminula je u 97. godini u Zagrebu. Posljednjih 10-godina potpuno se povukla iz javnosti u kojoj je često ranije zajedno sa suprugom Franjom, ali i drugim članovima obitelji bila kritizirana, prozivana (naravno, ne bez razloga), ali u jednoj aferi ipak je njezino ime odzvanjalo. I bila je to jedna od najvećih afera iz Tuđmanovog doba, taman prije njegove smrti.

Razotkrila ju je Ankica Lepej, jedna od najvećih hrvatska zviždačica, koja je također preminula ove godine, u siječnju. Lepej je otkrila da Ankica Tuđman u Zagrebačkoj banci ima 210 tisuća maraka i gotovo 16 tisuća dolara koje tadašnji predsjednik nije naveo u svojoj imovinskoj kartici. Hrvatska javnost za to je saznala 17. listopada 1998. u priči koju je objavio Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, krajem rujna 1998. predsjednik Tuđman je, sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, objavio svoju imovinsku karticu, u kojoj je pisalo da posjeduje obiteljsku kuću, kolekciju umjetničkih slika i stari osobni automobil iz 1990. godine.

Za njegovu suprugu Ankicu bilo je navedeno da posjeduje osobni automobil i da nema druge pokretnine znatnije vrijednosti, kao ni dionice i udjele u poduzećima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bankovni računi koje je A. Lepej predočila je javnosti pokazivali su, pak, nešto posve drugo: da je samo 24. ožujka te godine predsjednikova supruga oročila iznos od 210.000 njemačkih maraka i 15.740 američkih dolara.

Lepej je nakon toga privedena u policiju, dobila je otkaz u banci, bez otpremnine i 11 mjeseci prije mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
u 97. godini života /

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Image
u 97. godini života /

Preminula supruga prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana

Protiv nje i ostalih sudionika afere podignuta je optužnica zbog odavanja službene tajne. Državno je odvjetništvo odustalo od progona nakon smrti predsjednika Tuđmana.

Ankica Tuđman tvrdila je kako je riječ o honorarima za Tuđmanove radove. Istaknula je kako je na svoj račun prebacila honorare koji su bili na žiroračunu njegova supruga za što je imala njegovo ovlaštenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nikakav, podvlačim, nikakav drugi novac na mom računu nije bio niti jest. Na tekućem računu je moja mirovina", rekla je za Večernji list u listopadu pojašnjavajući otkud joj novac na računu.

Vijest o smrti Ankice Tuđman objavio je danas i HDZ iz kojeg ju je izbacio Ivo Sanader kada je postao predsjednik. U okrilje stranke vratio ju je Tomislav Karamarko 2012. godine i dao joj počasni broj članske iskaznice 002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo