lažirao viškove / Škugor je svaki mjesec ispod cijene prodavao plin dovoljan za opskrbu 128.000 stanova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Od početka ove godine Plinara je mjesečno OMS Upravljanju prodavala 80 tisuća megavatsati plina

2.9.2022.
11:00
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

S količinama plina koje je prema USKOK-ovim sumnjama uhićeni direktor iz Ine Damir Škugor svaki mjesec od početka ove godine prodavao OMS Upravljanju, firmi svog prijatelja Gorana Husića, moglo se opskrbiti oko 128 tisuća stanova ili 64 tisuće kuća, piše Telegram.

Proizlazi to iz izračuna prosječne potrošnje plina u kućama i stanovima u Hrvatskoj, te faktura Plinare istočne Slavonije koje su ispostavljane OMS Upravljanju. Istražitelji su ih pronašli i priložili među dokazima u istrazi sumnji o velikoj pljački u Ini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka ove godine Plinara je mjesečno OMS Upravljanju prodavala 80 tisuća megavatsati plina. Do sada je poznato da je taj plin plaćan svega 19,46 eura po megavatsatu. OMS Upravljanje ga je dalje preprodavalo za višestruko veće iznose, koji su dosezali i do 210 eura po megavatsatu.

Image
ekspresna odluka /

Škugorova supruga prvo dala otkaz u HAKOM-u, a kad su krenula uhićenja naglo ga je povukla

Image
ekspresna odluka /

Škugorova supruga prvo dala otkaz u HAKOM-u, a kad su krenula uhićenja naglo ga je povukla

U prosjeku, dakle, stanovi troše oko 625 kilovatsati (odnosno 0,625 megavatsati) plina mjesečno, a kuće oko 1.250 kilovatsati (1,25 megavatsati) plina u jednom mjesecu. Količina od 80 tisuća megavatsati, koliko je Škugor prodavao OMS Upravljanju po smiješno niskoj cijeni, dovoljna je za mjesečnu opskrbu 64 tisuće kuća ili 128 tisuća stanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

USKOK ističe da se u Škugorovim tajno snimljenim razgovorima jasno čuje da količine plina koje je, prema njihovim tvrdnjama, nezakonito prodavao, zapravo nisu bili viškovi kojih se trebalo riješiti. Dakle, uopće nije bilo previše plina, već je Škugor, sumnja se, fabricirao viškove. U jednom od razgovora moglo se čuti Škugora kako svom sugovorniku kaže da će ‘smuljati nešto’, ne bi li prikazao da se radi o višku plina. Da zapravo nije u pitanju višak, koji se doduše može stvoriti u nekoj plinari, istražitelji zaključuju upravo iz činjenice da je Škugor Husiću svaki mjesec prodavao identičnu količinu plina – onih 80 tisuća megavatsati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo