Predizborna šutnja / Slaven Hojski za RTL: 'U izborima sam deset godina i ovakvih izbora nikad nije bilo'

Sutrašnji izborni dan za kandidate, stranke i DIP bit će jedan od najizazovnijih

4.7.2020.
18:30
VOYO logo

Izborna šutnja koja je na snazi od ponoći pa do nedjelje u 19 sati u Hrvatskoj se kršila manje u odnosu na sve dosadašnje izbore, doznaje se u Državnom izbornom povjerenstvu.

Građani se uglavnom tuže na SMS poruke, objave na društvenim mrežama, traže zaštitu osobnih podataka, pitaju se otkud nekim izbornim sudionicima njihove adrese na koje dobivaju izborne poruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Izbori 2020. na RTL-u /

U izbornoj noći u ulozi komentatora bit će i naš Zoran Šprajc: 'Ujutro idem na visinske pripreme, na Sljeme'

Image
Izbori 2020. na RTL-u /

U izbornoj noći u ulozi komentatora bit će i naš Zoran Šprajc: 'Ujutro idem na visinske pripreme, na Sljeme'

Za kršenje izborne šutnje na izborima za Hrvatski sabor zakon ne predviđa kazne, no iz DIP-a pozivaju na etično postupanje izbornih sudionika i medija.

Član DIP-a Slaven Hojski bio je gost emisije RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavlja se pitanje treba li izbornu šutnju ukinuti kao zastarjeli koncept s obzirom na to da živimo u vrijeme društvenih mreža?

"Svake izbore vrtimo istu priču. Cijeli dan smo primali upite građana. Stalno se ponavlja ista priča: od klasičnih letaka u poštanskim sandučićima ili na stalku vjetrobrana preko SMS poruka, mailova i telefonskih poziva koji posebno građane starije dobi užasno uzrujavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zvali smo one koje smo mogli prepoznati otkud dolaze, iako brojeve telefona u pravilu ne prepoznajemo pa šaljemo HAKOM-u da ih blokira i provjeri o čemu se radi. Naravno da smo i mi za to zainteresirani. Napravili smo nacrt jedinstvenog izbornog zakona gdje tog instituta, ako se odluči, ne bi bilo, a mnoge političke opcije su najavile izmjenu izbornog zakona te je to možda prilika da za iduće lokalne izbore u svibnju možda taj institut i nemamo", rekao je Hojski.

Na parlamentarnim izborima sankcija za kršenje pravila nema?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ima sankcija u novijim zakonima. Lokalni izbori, europski izbori imaju ozbiljne sankcije, a predsjednički i parlamentarni nemaju nikakvih sankcija. Možemo jedino reći ili utvrditi da je netko prekršio izbornu šutnju, onda bi se to eventualno kod televizija jednog dana možda cijenilo kao otegotna okolnost pa bi Vijeće za elektroničke medije kod odlučivanja o novoj koncesiji moglo ekstenzivno tumačiti zakon, ali sam DIP nažalost ne može izreći nikakvu sankciju", izjavio je Hojski.

Sutrašnji izborni dan za kandidate, stranke i DIP bio je jedan od najizazovnijih. Veliko pitanje je i sigurnost izlaska na izbore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Birači mogu biti sigurni što se tiče izlaska na izbore. U izborima sam deset godina i nikada ovakvih izbora nije bilo i nikada se manje nisam bavio izbornim zakonodavstvom, a više susretao s liječnicima i epidemiolozima kako bismo utvrdili upute i mjere za izborni dan. Tehničke su upute dane i vrlo su precizne. Imamo i posebne (upute) za domove jer su posebno osjetljiva skupina.

Jučer smo promijenili uputu jer nam je Ustavni sud naložio da moramo omogućiti glasanje osobama koje su zaražene koronavirusom i mislim da smo našli dobar balans. Dugo smo vagali to načelo razmjernosti između biračkog prava i prava na zdravlje. Mislili smo da smo pronašli dobar balans, u jednom dijelu su nas podržali, u drugom nisu. Moramo napraviti kako su oni rekli, tu više nema rasprave", poručio je Hojski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo