Dan državnosti / Slavlje i opomene: Hrvatskim iseljenicima nije se svidjela Bozanićeva poruka

Kardinal Bozanić s oltara opomenuo vjernike: 'Svi koji su otišli, ne vole domovinu'. Donosimo reakcije iseljenika!

25.6.2018.
18:42
VOYO logo

Na dan kada Hrvatska slavi 27. godinu suverenosti, u jeku je borba za opstanak zemlje jer u 27 godina Hrvastka je prema procjenama ostala bez oko pola milijuna stanovnika. Naglasio je to i na Misi za Domovinu kardinal Josip Bozanić te pred državnim vrhom prozvao one koji se rugaju domovini, a pohvalio one koji iskazuju ljubav ostajanjem.

Premijer Andrej Plenković nije se osjetio prozvanim. Pa čak ni na pitanje kardinala upućeno na misi: štiti li naše zakonodavstvo maloga čovjeka ili interesne skupine?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

27 godina Hrvatske svečano od ranog jutra. Rame uz rame, položili su svijeće i cvijeće na oltar Domovine pa je državni vrh stigao na Mirogoj. Predsjednica Republike korak bliže predsjedniku Sabora, nego Vlade. Sve prema protokolu - položili su cvijeće na Zidu boli, središnjem križu i na grobu prvog hrvatskog predsjednika.

Na misi za domovinu - uz predsjednicu Republike, predsjednike Vlade i Sabora - i brojni građani. Iseljavanje i demografija - ključno pitanje prijepora predsjednice i premijera neočekivano oštro stiglo je i s oltara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas smo svjedoci iseljavanja iz Hrvatske, osobito mladih školovanih ljudi i čitavih obitelji, zbog ekonomskih razloga", kazao je kardinal Josip Bozanić.

Karadinal nije štedio ni one koji su otišli. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nas kršćane, treba jasno reći da se ljubav toliko puta očituje ostajanjem. 
Ostajanjem u svome pozivu. Ostajanje uz Domovinu", nadodaje kardinal Bozanić.

Pružili su si ruku mira, ali i iz prvog reda odslušali kritike zbog demografske katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mobilnost je dobra, kao što sam rekla, imate priliku raditi i školovati se, ali se nadam da ćemo stvoriti takve uvjete da ćemo svi imati priliku vratiti se", izjavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

I premijer poručuje da trend iseljavanja nije problem samo ove Vlade, kao ni samo Hrvatske koja je nekima, kaže Plenković, zemlja snova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate ogromne plus demografske trendove u zemljama Afrike, zemljama srednjeg istoka gdje je sasvim drukčija situacija i tamo je takva situacija da bi svi vapili da imaju trend kakav je u Hrvatskoj", izjavio je premijer Plenković.

Da i u Hrvatskoj može bolje, misli ministar obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo u nemogućim uvjetima u Domovinskom ratu pobijedili, ja vjerujem da i danas uz to zajednistvo možemo bolje. Vidite da su i naši dečki na Svjetskom prvenstvu sjajni - oni su ambasadori Hrvatske", smatra ministar obrane Krstičević.

Dan državnosti tako je ponovno zasjenio gorući problem - iseljavanje. I danas su autobusi odvozili Hrvate u bolji život, iz jasnog razloga - pokazalo je nedavno istraživanje poslodavaca - neorganizirane i loše vođene države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oštru poruku kardinala Josipa Bozanića za RTL komentirali su hrvatski iseljenici. Tvrde upravo suprotno - da ljubav prema Hrvatskoj nije mjerljiva samo ostankom, već je bitnija financijska sigurnost. Njihove komentare pogledajte u nastavku priloga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo