Zemlja suha kao barut / Slavonija ovakvu sušu nije imala 33 godine! Najcrnji scenariji se polako ostvaruju

Ovakav nedostatak oborina na početku godine nije zapamćen unatrag 33 godine

26.3.2019.
7:10
VOYO logo

Katastrofalan početak godine za poljoprivrednike koji unatrag trideset godina nisu zabilježili ovako malo kiše. Za jesenas zasijane kulture već se predviđaju goleme štete. Smanjen prinos pšenice i kompletna šteta za kukuruz, najcrnji su scenarij koji se može dogoditi. 

Oblak prašine diže se ovih dana iza traktora na slavonskoj zemlji. Nije ni čudo jer zemlja je suha kao barut. I u Baranji ista slika, pa Vlado zbog izostanka kiše prognozira da će njegova eko-pšenica uroditi čak 40% manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pojedini listovi se već suše zato očekujem znatno smanjen prinos, već sada", kazao je Vladimir Aubrecht, Eko proizvođač iz mjesta Kopačevo.

Ako kiša i počne padati, šteta je već učinjena, a kako svoje proizvode već osam godina isključivo izvozi, strahuje da stranom partneru neće moći predati ugovorenu količinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam fiksne ugovore koje ja moram poštivati. A ovo je pšenica od koje se pravi pivo. Ona je za izvoz za Njemačku", objašnjava nam Vladimir.

Unatrag 33 godine nije zapamćen ovakav nedostatak oborina na početku godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što to znači za ratare?

"To znači ravno katastrofi. Ovu sušu mi u ratarstvu imamo od prošlog ljeta. 
Prvi put u povijesti jesenas posijana pšenica je doživjela preoravanje što se ni najstariji ljudi ne sjećaju", kazao je Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Uz kišu, i drugi faktori utječu na sušu. Iako nisu ljetne vrućine, izostanak oborina, ali i jak vjetar koji dodatno isušuje zemlju učinio je da ona postane tvrda poput kamena. Baš kao da ju je spalilo ljetno sunce. Dok će pšenica uroditi 40% manje, neke druge kulture proći će još lošije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Šećerna repa, kukuruz, soja, suncokret, ako kiše ne bude pretrpjet ćemo velike štete, Nažalost, u nekim smo godinama imali i do 100% štete", prisjeća se Brlošić.

Vrijeme je gnojenja zemlje što su ratari i počeli činiti, no ako kiša ne padne i skupo gnojivo će propasti jer će se osušiti. Ipak meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar kaže kako je dobro što su ratari krenuli sa gnojenjem zemlje jer je kiša bila najavljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ipak nakon ove kiše opet se očekuje duže sušno razdoblje. Isto tako bit će i na proljeće jer dugoročna prognoza pokazuje da bi i proljeće moglo biti sa jako malo padalina", kazala je meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

Poznato je da Hrvatska nema dovoljno površina u sustavu natapanja, pa ratare očekuje teška godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike