Puknuće produktovoda / Slavonski brod bez pitke vode - stigle cisterne: razgrabljena voda s polica dućana

Image
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Analizom je utvrđeno da je koncentracija ugljikovodika bila čak 15 puta veća od dopuštene, što se izravno povezuje s istjecanjem naftnih derivata u okoliš

31.3.2018.
9:10
Ivica Galović/PIXSELL
VOYO logo

Zbog puknuća produktovoda voda u Slavonskom Brodu nije za piće, pokazala je analiza četiriju uzoraka vode izuzetih iz dva bunara, vodospreme i jednog ugostiteljskog objekta. Kako neslužbeno doznajemo, zabilježeni su slučajevi trovanja.

>> Rezultati mjerenja pokazali visoku razinu zatrovanosti vode u Slavonskom Brodu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz gradske uprave Slavonskog Broda objavili su na kojim će se lokacijama nalaziti cisterne s vodom: 

1. Budanika - igralište (za područje MO Budainka i Kolonija
2. Mjesni dom Brodsko Vingorje - za područje Vinogorja 
3. Jelas i Rimas-parking preko puta crkve kod Aero kluba 
4. Bolnica i Dom umirovljenika (cisterna trenutno razvozi vodu na ovim lokacijama, a nakon toga ide prema Radničkom trgu) 
5. Livada – novi mjesni dom 
6. Mikrorajon – između samoposluge i dječjeg vrtića Radost 7. Naselje Slavonija I i II i Plavo polje- cisterna će stajati ispred Gimnazije Matija Mesić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u petak su izvijestili kako je Inspekcija zaštite okoliša u Slavonskom Brodu poduzela niz radnji vezanih uz ekološki incident od 28. ožujka kad se izlila nafta na zapadnom ulazu u Slavonski Brod te utvrdila da sanacija nije zadovoljavajuća i od nadležne tvrtke zatražila uklanjanje onečišćenja preostalog na manjoj površini.

Kako upravo doznajemo, službeni rezultati mjerenja pokazali su visoku razinu zatrovanosti vode u Brodu. Zbog puknuća produktovoda, voda u Slavonskom Brodu nije za piće. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voda u Slavonskom Brodu i okolici nije zdravstveno ispravna!

Objavljujemo službeno priopćenje iz odjela za odnose s javnoću i protokol Grada Slavonski Brod:

"Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara večeras u 21,00 sati sazvao je hitnu sjednicu Stožera civilne zaštite Grada Slavonskog Broda nakon što je zaprimio službenu informaciju Zavoda za javno zdravstvo u Slavonskom Brodu da je drastično povećana koncentracija ugljikovodika u vodi te da voda nije zdravstveno ispravna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Slavonski Brod ovim putem upozorava sve građane da ne koriste vodu za piće, ni na koji način. To znači da voda iz vodovodnih cijevi nije zdravstveno ispravna niti nakon termičke obrade. Za sada nije poznato do kada će trajati nastale okolnosti.

Građani moraju znati kako će im voda potrebna za piće biti osigurana iz državnih zaliha, a sve detaljne informacije biti će pravovremeno objavljene na službenim stranicama Grada i putem medija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi uzorci vode odneseni su na analizu i testiranje danas poslijepodne, nakon što je gradonačelnik javno upozorio kako nadležne institucije umanjuju razmjere ekološkog incidenta koji je doveo ove alarmantne situacije. Rezultati analize vode su pokazali i deseterostruko veće količine u uzorcima od dopuštene granične vrijednosti

Do ekološkog incidenta, koji je doveo do zagađenja vode, došlo je 28. ožujka 2018. tijekom ispitivanja stanja produktovoda Slobodnica – Brod ( BiH) u blizini zapadnog ulaza u Slavonski Brod u tlo je iscurila veća količina nafte. Navedeni produktovod ispituje se od strane tvrtke Crodux plin, koja je nedavno dobila ugovor za dostavljanje plina na ovoj trasi s ciljem njegove prenamijene u izravni plinovod kojim bi se Rafinerija nafte Brod povezala s plinskim transportnim sustavom Hrvatske. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Produktovod prolazi  vodozaštitnim područjem Slavonski Brod II i to u duljini od oko 5 kilometara. Upravo zbog zaštite zdravlja i sigurnosti 160.000 građana koji koriste vodu s ovog vodozaštitnog područja gradonačelnik je danas zatražio i od predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministara zaštite okoliša, zdravstva i gospodarstva te svih nadležnih inspekcija zatražio hitno uključivanje u ovaj problem te nužno angažiranje neovisnih stručnjaka koji trebaju utvrditi  okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjere nastale štete i naložiti potrebne mjere sanacije", stoji u priopćenju.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo