bravo za košku! / Slavonsko selo za primjer: načelnik volonter, općina plaća vrtić, školu i daje stipendije studentima

Novac se racionalno troši. Selo je uređeno. Ima nove ceste, rasvjetu i komunalnu opremu. Mještani su zadovoljni.

30.12.2016.
19:19
VOYO logo

U Koški roditelji se ne trebaju držati za glavu kada su u pitanje plaćanje vrtića, knjiga za školu, prijevoza i odlaska na fakultet - sve to plaća se s milijun i pol kuna na godinu iz općinskoga proračuna.

I tako je već godinama, roditelji bezbrižni, a načelnik volonter pokušava zaraditi investicijama i uštedjeti na administraciji - sve kako bi ostvario plan demografske obnove sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrtić. Školske knjige. Studiranje – besplatno je u maloj slavonskoj općini Koški.

Mirjani, majci četvero djece to olakšava kućni budžet. Za troje školaraca uštedjela je četiri tisuće kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Četiri tisuće kuna najmanje je ostalo mi. Tako da su dobili sve : od bilježnica  do pribora, ništa nisam. Briga, u biti jedna manje. Nismo morali ići kupovati, naručivati knjige. Samo djeca su došla, kažem, s torbama", kaže Mirjana Pratljačić..

I roditelji 40-ero mališana, bezbrižni su kad ih ostavljaju u mjesnom vrtiću. Djeca imaju skrb s dva topla obroka, što ih ne košta ništa. Odgajateljica je i ravnateljica - i tu se štedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ekonomska cijena je viša od tisuću kuna, znači oko 1300 kuna. U vrtiću radimo nas dvije ravnateljice, ja sa starijom i ona sa mješovitom skupinom. Boravak je do 12.30 sati, djeca mogu bezbrižno ostati u vrtiću", kaže ravnateljica Dječjeg vrtića Tintilinić iz Koške Branka Režić.

Bezbrižan je i Željko. Došao je do pete godine Poljoprivrednog fakulteta uz općinsku stipendiju od 600 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Puno mi je pomoglo – pokrije mi troškove prijevoza, tj. Mjesečne karte za vlak i dio troškova prehrane", kaže Željko Vrlja, student iz Koške.

U deset naselja se od "staračke općine" odlučilo napraviti raj za mlade obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve nabrojano, đaci imaju besplatan prijevoz u školu. A iz općinskog proračuna za prvo dijete izdvaja se 1500 kuna, za drugo tri tisuće, a za svako iduće pet tisuća kuna.

Kako je to moguće u maloj općini sa svega 4000 stanovnika. Jednostavno, kaže načelnik koji je volonter već 24 godine – tajna je u  dobrom planiranju proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U kojem 60 i više posto se odnosi na investicije, investicijsko održavanje, funkcionalne aktivnosti. Dvadesetak posto društvene djelatnosti, dakle prije svega predškolski rad, s udurgama, osnovno školstvo, stipendije, i sve one socijalne mjere koje ima jedna općina i svega 15-ak posto koje smo namijenili za općinsku administraciju", kaže načelnik Općine Koška Zoran Kovačević.

Novac se racionalno troši. Selo je uređeno. Ima nove ceste, rasvjetu i komunalnu opremu.  Mještani, zadovoljni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba, stoga otkrivati toplu vodu za demografsku obnovu – osim posla za roditelje, svakako bi pomoglo sustavno financiranje djece od rođenja do završetka školovanja. 

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo