Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
danas odluka

Borba protiv koronavirusa: I U Hrvatskoj bi uskoro mogli zabraniti javna okupljanja s više od 1000 ljudi

Nacionalni stožer danas razmatra mjeru hoće li i u Hrvatskoj zabraniti okupljanja s više od 1000 ljudi

Image
Foto: AP Images
Vijesti.hr/ 9.3.2020. u 8:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nacionalni stožer civilne zaštite sve bliže je odluci o zabrani javnih okupljanja u zatvorenom prostoru u Hrvatskoj. O novim mjerama u borbi protiv širenja zaraze koronavirusom odlučivat će danas.

Susjedna je Slovenija prije nekoliko dana donijela tu odluku, s tim da su odlučili da je broj ljudi koji se smiju okupljati ograničen na 500.

Kako piše Jutarnji list, Hrvatska se odlučila za liberalniju varijantu u kojoj će dopustiti sve skupove u zatvorenim prostorima koji ne premašuju brojku od 1000 ljudi. Zabrana će stupiti na snagu ovisno o tome koliko će se brzo širiti Covid-19. 

Preporuka je liječnika i bez toga da se izbjegavaju sva mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, a posebno tamo gdje velik broj čine stariji i kronični bolesnici. 

Broj oboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj je i dalje 12. Tri su oboljela u Zagrebu, pet u Rijeci i četiri u Varaždinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Četvrtina Italije u karanteni

"I dalje imamo samo 12 zaraženih koronavirusom, što u ovim okolnostima koje vidimo ponajprije u Italiji smatram uspješnim. Mislim da to dokazuje da mjere koje provodimo i koje ćemo provoditi daju očekivane rezultate", rekao je u nedjelju u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.

U Hrvatskoj je troje zaraženih s teškim simptomima. Zbog koronavirusa četvrtina Italije je u karanteni, a spremne nove mjere, bude li to potrebno, ima i Hrvatska.

Upravo se čita

Image
SRETNO!

Najbolji kuhari amateri iz Sjeverne Hrvatske stižu u 'Večeru za 5 na selu'

"Hrvatska će uvijek pokušati napraviti sve u cilju zaštite građana. Ekonomski razlozi su u ovom trenutku u drugom planu, u prvom je zdravlje nacije", zaključio je Beroš.

"Nema zasad potrebe za stvaranjem karantene kao na sjeveru Italije jer su svi slučajevi Covida-19 u Hrvatskoj uvezeni ili su jasno epidemiološki povezani s uvezenim slučajevima. Enormni trud je uložen da se pod nadzor stave svi kontakti zaraženih i to kod nas drži epidemiju pod nadzorom. Ako krene ‘domaći’ prijenos među ljudima, tada će se uvesti restriktivnije mjere", kazao je Branko Kolarić , epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” te redoviti profesor na Medicinskom fakultetu u Rijeci. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Vijesti.hr/ 9.3.2020. u 8:03
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba