Snježna kraljica bez žičare / Sljemenska žičara trebala je napokon krenuti u pogon, ali od toga izgleda ništa. Prisjetimo se koliko dugo čekamo 'najljepšu žičaru'

Kronologija Sljemenske žičare koja je davno trebala biti završena i o kojoj se, na kraju, svašta doznalo

2.1.2021.
9:00
VOYO logo

U nedjelju, 3. siječnja zakazana je Snježna kraljica (eng. Snow Queen Trophy), slalomska utrka Svjetskog skijaškog kupa koja se svake godine održava na Sljemenu.

Ove je godine, iako će se održavati bez gledatelja, utrka za sve Zagrepčane i Zagrepčanke trebala biti posebna jer je taj dan trebala u pogon krenuti dugoočekivana sljemenska žičara nakon godina i godina 'nerada'. No, od toga ništa. Nakon što je ekipa Potrage objavila sve pogreške u radovima, odgađanja, nepravilnosti, uvećavanje troškova i sve ostale nepoznate detalje o žičari, prisjetimo se i koliko dugo čekamo najskuplju žičaru na svijetu, a pričekat ćemo je još malo jer se, prema najnovijim informacijama, njezino otvaranje - odgađa. Na dva tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva zagrebačka žičara, ona zatvorena 2007. godine, od kada čekamo na novu, puštena je u rad 1963., građena je godinu i pol, a planirana nekoliko godina. 

Image
evo i zašto /

Ništa od prvih vožnji u nedjelju: Odgođeno je otvorenje sljemenske žičare

Image
evo i zašto /

Ništa od prvih vožnji u nedjelju: Odgođeno je otvorenje sljemenske žičare

20.7.2016. Bandić: Izgradnja sljemenske žičare kreće sredinom listopada

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić  je na konferenciji za novinare uoči sjednice Gradske skupštine najavio da će izgradnja sljemenske žičare krenuti polovicom listopada te da će ići u tri faze - od rekonstrukcije pruge Mihaljevac-Dolje, rušenja stare do izgradnje nove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

17.2.2017. Prvi radovi na žičari - završetak predviđen za sredinu lipnja

U sedam sati ujutro na Bliznecu počeli su radovi na rušenju postojeće trase žičare Sljeme. Investicija, koja obuhvaća uklanjanje stare žičare i čišćenje koridora za novu žičaru, iznosi oko 4,5 milijuna kuna, a završetak radova planiran je 15. lipnja 2017.

28.9.2017. "Vozit ćete se sa mnom na žičari 31.12.2018."

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je na aktualnom satu sjednice Gradske skupštine da će sljemenska žičara biti završena na zadnji dan 2018. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vozit ćete se sa mnom prvi na Sljeme u žičari 31. prosinca 2018., na Silvestrovo, a ususret skijaškom kupu početkom siječnja 2019.", odgovorio je zagrebački gradonačelnik SDP-ovom gradskom zastupniku Mateju Mišiću koji ga je upitao kad će biti završena sljemenska žičara s obzirom na to da je najavljena za kolovoz 2018., a u izvršenju proračuna stoji da je na nju utrošeno tek 1,8 posto.

Istaknuo je da je faza stabilizacije tla i sigurnosti vožnje na liniji Mihaljevac - Dolje završena prije mjesec i pol dana te da su preostale još četiri faze izgradnje, a sveukupno će to koštati oko 35 milijuna eura ili oko 220 milijuna kuna. Najavio je da bi do kraja ove godine trebali biti ishođeni svi potrebni papiri kako bi se raspisao natječaj za izvođenje radova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

31.12.2018. "Fejk" slavlje i "otvaranje" žičare kao podbadanje gradonačelnika

(PIXSELL)

https://ip.index.hr/remote/indexnew.s3.index.hr/PXL_311218_23110249.jpg?width=765&height=509

Zastupnici u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Matej Mišić i Renato Petek održali su konferenciju za medije u kojoj su proslavili "otvorenje žičare". Inače, to lažno otvaranje žičare i sve vezano uz nju popratile su i brojne društvene mreže koje su aktivirale šale na račun pokretanja Sljemenske žičare. O njoj do tada, a i neko vrijeme poslije, nije bilo riječi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18.12.2019. Ne, stvarno, evo, za pet mjeseci se vozimo žičarom

"Sljedeće godine na Dan Grada Zagreba vozit ćemo se žičarom na Sljeme", kazao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tada  prigodom potpisivanja Ugovora o kreditu za financiranje izgradnje Žičare Sljeme.

3.11.2020. Malo zakasnili, zbog korone i radova

Predsjednik Kluba nezavisnih zastupnika Renato Petek ocijenio je da sljemenska žičara postaje simbol gradonačelnikove vladavine Zagrebom - vizualno su objekti žičare prenapadni u prostoru, a financijski katastrofalno dugoročno opterećuje proračun. "Žičara postaje simbol Bandićeve vladavine Zagrebom: vizualno su objekti žičare preagresivni i napadni u prostoru, a financijski katastrofalno dugoročno opterećenje gradskih financija", komentirao je taj zastupnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19.11.2020. Potraga - Neki dijelovi za žičaru i 200 puta skuplji od planiranog! 

Kako su i zašto samo troškovi građevinskih radova narasli za čak 89 milijuna kuna - nepoznati autor objasnio je u videu u trajanju od čak 7 sati koji je početkom tjedna stigao na adresu Potrage. U redakciju Potrage početkom tjedna stigla je omotnica. Pošiljatelj se potpisuje pseudonimom Dragutin Saili koji je bio gradonačelnik Zagreba od '45 do '49. i bio poznat pod kodnim imenom Konspirator. U omotnici je samo kratka poruka i USB stick. Na njemu je video dug čak sedam sati. Silvana Menđušić:

7.12.2020. Bandić reagirao: "Bandić nema veze s cijenom, niti bilo tko od mojih kolega"

"Mogu sigurno reći da je proračun realnost u kojem se Zagreb i Hrvatska nalazi. 2020. godina na 2021. je godina preživljavanja. Volio bih da je drugačije. Pandemija, potres, poplava, u svakom slučaju upućuju na ozbiljnost da napravimo proračun koji je prije svega realan i socijalan", rekao je novinarima tada gradonačelnik Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje o povećavanju troškova zagrebačke žičare, Bandić je kazao kako tržište određuje cijenu žičare te da taj proces nije amaterski dogovarao.

"Nemojte raditi od žičare bauka. Radi se o tome da je žičara gotova i treba nešto naći. Najlakše je reći Bandić je precijenio žičaru 100 milijuna kuna i to ponavljati. Bandić nema veze s cijenom žičare, niti bilo tko od mojih kolega", ustvrdio je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3.1.2021. Trebala biti puštena u rad "najljepša žičara", no...  






Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo