Temelj za tužbu? / Slovenci dokumentiraju sve incidente u Savudrijskoj vali: prijete kaznama za sve 'nezakonite ulaske'

Image
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Nešto prije sedam sati ujutro 'u slovensko more' u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima, obznanila je slovenska policija

30.12.2017.
17:00
Goran Kovačić/PIXSELL
VOYO logo

Prvi  dan slovenske jednostrane implementacije arbitražne odluke o granici na moru, te daljnja očekivanja i mjere slovenskih vlasti u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, komentirao je popodne na konferenciji za novinare Boštjan Šefic, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova rekavši da je tijekom jutra zabilježen jedan incident, ali da ih tijekom dana više ne očekuje.

Prema riječima Šefica, nešto prije sedam sati ujutro "u slovensko more" u zaljevu uplovila su tri hrvatska ribarska broda praćena hrvatskim policijskim brodovima.
"Slovenska policija odmah je reagirala i dokumentirala događaj", kazao je Šefic, dodavši da se situacija kasnije smirila i da ne očekuje nove incidente tijekom dana. "Slovenska policija je hrvatske ribare upozorila da se nalaze u slovenskom moru i  da su nezakonito prešli državno granicu, pa se nalaze u prekršaju", kazao je Šefic, dodavši da će policija zato kasnije provesti odgovarajuće postupke za taj prekršaj.
"Slovenski državni organi nadziru cijelo slovensko more i imaju situaciju u potpunosti pod kontrolom", kazao je Šefic, dodavši da na žalost dolazi do incidenata i prekršaja s hrvatske strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo napraviti sve da toga bude što manje i da do toga ne dolazi, a u takvim ćemo slučajevima ako se dogode postupati po zakonu i izricati novčane kazne", kazao je Šefic.

Od današnjeg dana Slovenija će kažnjavati i pokretati postupke za sve one koji nezakonito ulaze u slovensko more, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenski mediji navode da brodove slovenske policije koji reagiraju u takvim situacijama prati i ribarska inspekcija, te da će policija u postupcima protiv prekršitelja ako budu novčano kažnjeni rješenja slati u Hrvatsku, a možda i naplaćivati kazne onima koji se na rješenja budu oglušili prilikom njihova ulaska u Sloveniju.
"Prekršajni postupak je precizno reguliran i u slučajevima kad je počinitelj iz druge države. Ako hrvatski organi ne bi htjeli, mi imamo i druge mogućnosti kako im ta rješenja uručiti i naplatiti kazne", dodao je Šefic.

Dodao je da će slovenska policija zaštititi svoje ribare u zaljevu koji love u slovenskom moru, te da na tom području ne može djelovati organ druge države. "Spremni smo reagirati na odgovarajući način, a za to imamo i odgovarajuće planove iako se nadamo da do toga neće doći", kazao je Šefic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo