lijek protiv COVID-a / Slovenija dobila 1000 doza Paxlovida, a od COVID-a im je umrlo 10 tisuća građana manje nego u Hrvatskoj

Image
Foto: Profimedia

U Sloveniji je od COVID-a preminulo 6784 ljudi, a u Hrvatskoj se brojka popela na 16,722 od kada je pandemija započela

2.9.2022.
12:09
Profimedia
VOYO logo

Darija Potočnik Benčić slovenske ljekarničke komore za N1je govorila o dostupnosti lijeka Paxlovida za liječenje COVID-a i dok Slovenija dobiva 1000 kutija toga lijeka, u Hrvatskoj ga još nema.

U Sloveniju je stiglo 1000 kutija lijeka, a bit će dostupan za isto toliko pacijenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lijek će biti dostupan pacijentima, nadamo se, u sljedećim danima, a kad točno ne možemo reći zato što čekamo upute našeg ministarstva zdravstva. Za početak će lijek biti dostupan u svim reglijama Sloveniji u jednoj ljekarni, zato što lijeka nema dovoljno da bismo ga mogli distribuirati u sve ljekarne", rekla je Potočnik Benčič.

Dodala je da se za lijek kaže da mu je učinkovitost veća od 80 posto u sprečavanju hospitalizacija rizičnih pacijenata, kojima prijeti teži oblik bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijek će, objasnila je, propisivati liječnik koji prvi dolazi u kontakt s pacijentom, a propisivat će se onim pacijentima koji su u većem riziku od težeg razvoja bolesti.

"Lijek ima i rok ograničenja, ne smije se koristiti dulje od pet dana, ne preporučuje se trudnicama ni pacijentima koji koriste neke lijekove, poput hormonalne terapije, nekih lijekova za srčane bolesnike. Postoje baze podataka s kojima si može pomoći i liječnik koji propisuje i ljekarnik koji izdaje lijek", rekla je Potočnik Benčič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji je od COVID-a preminulo 6784 ljudi, a u Hrvatskoj se brojka popela na 16,722 od kada je pandemija započela. Treba napomenuti i da Hrvatska ima 1,8 milijnua stanovnika više od susjedne Slovenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo