'izazivanje ribara bilo bi neprimjereno' / Slovenski premijer kaže da će vlada poslati Hrvatskoj notu o provedbi arbitražne presude o granici

Image
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

'Vlada naglašava da će Republika Slovenija dosljedno, kao i do sada, poštovati međunarodno pravo i pravo EU-a, te pravorijek arbitražnog sudišta, što očekuje i od Republike Hrvatske', navedeno je u priopćenju

30.6.2017.
20:14
Dusko Marusic/PIXSELL
VOYO logo
Image

RTL ekskluzivno iz Savudrijske vale: dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski udaljeni 100-ak metara na staroj crti razgraničenja

Image

RTL ekskluzivno iz Savudrijske vale: dva hrvatska policijska broda i jedan slovenski udaljeni 100-ak metara na staroj crti razgraničenja

Slovenija će idući tjedan Hrvatskoj poslati posebnu notu glede početka provedbe arbitražne presude o granici, za koju je Hrvatska rekla da je neće provesti, a vlada će imenovati i posebnu skupinu koja će koordinirati provedbe odluke arbitražnog suda, najavio je u petak u razgovoru sa načelnicima pograničnih općina uz hrvatsku granicu slovenski premijer Miro Cerar.

Koordinacija ministara i do sada je djelovala, ali po Cerarovim riječima u pozadini jer presuda arbitraže nije bila poznata, a sada će se njeno postojanje  i formalno potvrditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cerar je predstavnicima lokalnih zajednica na južnoj granici rekao da na sastanku u Ljubljani koji je za idući mjesec dogovorio s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ne namjerava razgovarati o novom rješenju graničnog pitanja nego o provedbi arbitražne presuda koja je po njegovu mišljenju obvezujuća za obje strane, dakle i za Hrvatsku koja je iz postupka izašla nakon što ga je Slovenija kompromitirala.

Više o ovoj temi što se tiče današnjeg dana pročitajte ovdje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče izjava hrvatskih ribara iz hrvatske Savudrije da će oni i dalje kao do sada loviti sve do polovice spornog zaljeva i da očekuju da će ih u tome podržati hrvatska vlast, Cerar je kazao da bi svako izazivanje s jedne i druge strane bilo "neprimjereno".
Sve građane, pa i ribare, pozivam da se suzdrže od takvih postupaka jer bi svaka provokacija pogoršala naše međusobne odnose, kazao je Cerar.

Slovenska vlada petak je vezi s arbitražnom odlukom na svojoj sjednici donijela zaključak da je arbitražni sud u petak objavom arbitražne odluke "obavio svoju zadaću naloženu arbitražnim sporazumom", objavio je u petak ured za informacije slovenske vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vlada naglašava da će Republika Slovenija dosljedno, kao i do sada, poštovati međunarodno pravo i pravo EU-a, te pravorijek arbitražnog sudišta, što očekuje i od Republike Hrvatske. Vlada Republike Slovenije poziva Republiku Hrvatsku na dijalog o provedbi arbitražne presude", navedeno je u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo

Još iz rubrike