IMAMO BROJKE! / Slučaj Mamić potaknuo raspravu, no...: Čini se da je Hrvatska obećana zemlja za BiH zatvorenike, a ne obrnuto

Dvostruko više osoba iz BiH želi u hrvatske zatvore nego osuđenih u Hrvatskoj u bosansko-hercegovačke

22.4.2021.
20:37
VOYO logo

Je li Bosna i Hercegovina obećana zemlja za osuđene u Hrvatskoj? Iako se zbog poznatih osoba, a posljednji među njima je Zoran Mamić, može činiti tako - istina je drukčija. 

Hrvatska je obećana zemlja za one osuđene u BiH. Naime, dvostruko više osoba iz BiH želi u hrvatske zatvore nego osuđenih u Hrvatskoj u bosansko-hercegovačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaznu u BiH možete platiti

Umjesto u nekom od hrvatskih zatvora, braća Mamić uživaju u slobodi koju im je omogućilo dvojno državljanstvo.  Bivši Dinamov trener Zoran Mamić  prije tri dana je obavijestio javnost da zatvorsku kaznu želi služiti - u BiH. 

"Da im tamo izdržavanje kazne nije povoljno vjerojatno ne bi išli, radi o situacijama ako imate kaznu zatvora do godine dana, pređete u Bosnu i Hercegovinu tu kaznu možete platiti i ne morate niti jedan jedini dan otići u zatvor", kazao je odvjetnik Anto Nobilo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, to u slučaju Mamića mlađeg nije slučaj jer je osuđen na 4 godine i osam mjeseci zatvorske kazne. 

"Vjerujem da on očekuje ili da će se utvrditi da nema takvog djela u Bosni i Hercegovini ili on očekuje, možda, da će dobiti blažu kaznu", kaže Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
IMA ROK OD 8 DANA /

Sud u Osijeku Zdravku Mamiću napisao 'uplatnicu' na iznos od 25,5 milijuna kuna!

Image
IMA ROK OD 8 DANA /

Sud u Osijeku Zdravku Mamiću napisao 'uplatnicu' na iznos od 25,5 milijuna kuna!

Više zatvorenika želi iz BiH u Hrvatsku nego obrnuto

No, pitanje je što osuđeni u Bosni i Hercegovini očekuju da će dobiti u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine  u posljednjih pet godina čak 60 osoba osuđenih u BiH, kaznu zatvora služi ili su služili u hrvatskim zatvorima.  Broj osuđenih u Hrvatskoj koji žele u BiH zatvore, poput Zorana Mamića,  je gotovo duplo manji. U zadnjih pet godina - 39 osoba.  I jednima i drugima zajedničkoj je - dvojno državljanstvo.  

"Nisu isti sistemi, nisu iste zapriječene kazne, nisu ista djela, a onda ljudi koriste tu mogućnost da ono, pod navodnicima, povoljnije prođu. Međutim, na te ljude se ne treba ljutiti. Oni koriste samo svoje zakonske mogućnosti. To je stvar država i zakonodavstva", rekao je odvjetnik i bivši sudac Vrhovnog suda Federacije BiH Vlado Adamović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je Mamićevo pravo"

Slično misli i predsjednik Zoran Milanović.

"Ovo što je napravio gospodin Mamić, iskreno govoreći, je njegovo pravo i uopće me ne zanima kakva je njegova poruka. On nije političar niti predstojnik neke udruge. On je nogometni trener. Oni se bave dakle taktikom i strategijom lupanja 400 grama kože", kazao je Zoran Milanović. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A taktika i strategija se koriste, posve jasno, i kad su u pitanju zatvorske kazne. Velik broja osuđenih u Bih koji želi u hrvatske zatvore ne bira to zbog uređenosti zatvorskih zgrada i ćelija, sasvim su sigurni naši sugovornici.

"Ne znam da su naši zatvori nešto bolji nego čuvena Zenica iz Bosne i Hercegovine", kazao je Nobilo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretno, centralni zatvor u Sarajevu i njegova odjeljenja to je na jednom vrlo viskom, rekao bih, europskom nivou", kaže odvjetnik Ifet Feraget

Kad bi na europskom nivou bila i suradnja pravosuđa Hrvatske i BiH slično onako kako funkcionira europski uhidbeni nalog- problema, kažu naši sugovornici, ne bi bilo. Do tada osuđenici s presudama mogu kao u shoppingu - birati gdje im je povoljnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo