U HRVATSKOJ JE SITUACIJA KATASROFALNA / Slučaj razotkrio kaos. Ginekologinja Jasenka Grujić za Direkt: 'Ovo je skandal. Pa kakav je to način!'

'Onaj koji se ne drži Zakona, završi u ćuzi!', rekla je ginekologinja

4.5.2022.
22:38
VOYO logo

I to je Hrvatska. Ministarstvo moli doktore da poštuju zakon. Brojni liječnici i ženske udruge već godinama upozoravaju na katastrofalno stanje. Premda je pobačaj kod nas legalan već 44 godine, po bolnicama se baš ne čini tako.

Žene su izložene osudi, i stigmi, zahvat je teško obaviti bez obzira radi li se o ovako odmakloj trudnoći ili o početku trudnoće do 10. tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imamo poplavu priziva savjesti, prije koju godinu RTL-ova Danka Derifaj u Potrazi otkrila je da 60 posto ginekologa u bolnicama odbija izvoditi pobačaj. Na Svetom Duhu su priziv savjesti recimo uložili apsolutno svi liječnici.

Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Image
MIRELA ČAVAJDA ZA RTL DIREKT /

Ne daju joj prekid trudnoće. 'Pitam se tko će kasnije sakupit dijelove mene'

Da tako ne smije biti, i da je ovo bio propust liječnika, za Direkt kaže ginekologinja Jasenka Grujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja ne smatram da je to priziv savjesti onako kako većina ljudi na to gleda. Ah savjest ljudsko pravo. Ne to nije ljudsko pravo, to je religijski priziv savjesti koji je Crkva kooptirala i postavila u encikliku humane vite rekavši da su eutanazija i abortus toliki zločini", tvrdi ginekologinja.

"Gledajte, zakonski okvir za prekid trudnoće u takvoj situaciji postoji. Dakle, naš Zakon dozvoljava da se u takvoj situaciji prekine trudnoća. Zašto to nije učinjeno? To ja ne znam. Ili kolege nisu poznavali Zakon, ili su ga namjerno zaobišli, ja nemam drugog tumačenja", smatra Grujić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je skandalozno ako netko kaže ženi 'Odite u Sloveniju'. Pa kakav je to način? Ona ima pravo na liječenje temeljem toga Zakona i to na teret HZZO-a. Mislim ja, ja ne znam. Onaj koji se ne drži Zakona, završi u ćuzi!", rekla je za RTL Direkt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo