Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
pozitivna priča

Smanjili su prirez i otvaraju nova radna mjesta: Bili smo u Ogulinu, gradu koji pokazuje da se može

Ogulin je prodisao, a to će od ovog mjeseca osjetiti i građani jer im je prirez dvostruko smanjen

Kristina Čirjak/ 1.8.2019. u 22:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vrijeme je za jednu lijepu i pozitivnu priču i našu rubriku može se. U rodnom gradu Ivane Brlić Mažuranić, Ogulinu, ni približno nije sve kao u bajci: ali u gradu je smanjen prirez, otvaraju se nova radna mjesta, u grad im je čak stigla i jedna Poljakinja koja ljude uči kako da postanu uspješni poduzetnici i bave se onime što žele.

Grad u srcu Hrvatske, grad Frankopana, Šegrta Hlapića, Malika Tintilinića i dom Ivane Brlić Mažuranić. Posljednjih godina Ogulin je prodisao, a to će od ovog mjeseca osjetiti i građani jer im je prirez dvostruko smanjen - s deset na pet posto. 

U Ogulinu se hvale i s 250 novih radnih mjesta

S obzirom na to da je ogulinska gradska blagajna bila puna jer je proračun udvosručen i sada iznosi oko 80 milijuna kuna odlučili su obradovati građane, kojih ovdje ima 13 tisuća smanjenjem prireza.

Koja kuna manje u gradskoj, ali više u Petrinoj blagajni. Devet godina svaki dan je prelazila 100 kilometara do Zagreba i posla u osiguranju, a onda se odlučila otvoriti kozmetički salon. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Kao i svakom poduzetniku definitivno je vijest koja me obradovala i koja će mi olakšati poslovanje jer svim znamo da je svaki posao na početku težak. S tim da smo mi prije bili bez prireza i tako da nam je prirez koji je bio namenut bio šok", kaže nam Petra Gerić, vlasnica kozmetičkog salona.

Prirez im je nametnut prije četiri godine. Vladajući i oporba su, kao i mnogim drugim mjestima, bili na ratnoj nozi pa je grad proživio i višemjesečnu krizu vlasti.

Upravo se čita

Image
STADIONSKA KATASTROFA

FOTO/VIDEO Šokantne snimke stampeda u Indoneziji obilaze svijet, sve više mrtvih: 'Nestalo je kisika, gušili su se'

"Smanjenjem prireza oslobađamo oko milijun kuna građanima i obrtnicima. S tom mjerenom smo išli da građani osjete to povećanje. Neki vas kritiziraju da je to populistička mjera? Pa ne vjerujem da je populizam olakšavanje života građanima", govori Dalibor Domitrović (SDP), gradonačelnik Ogulina.

I ne samo prirezom. U Ogulinu se hvale i s 250 novih radnih mjesta. Tvornica parketa u Ogulinu zapošljava 330 radnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Pa puno mi znači jer sam 17 godina ja bila ta koja je na posao putovala 45 minuta, a sada sam pet minuta od kuće", kaže Helena Šimić, radnica u tvornici parketa.

Posao, ali i obitelj u Ogulinu je pronašla Poljakinja Natalija

"Ne planiramo stati s novim zapošljavanjima. U posljenja četiri mjeseca smo zaposlili 30 novih ljudi od čega su svi s burze ovdje u Ogulinu", dodaje Nikola Paić, direktor proizvodne jedinice u tvornici parketa.

Posao, ali i obitelj u Ogulinu je pronašla Poljakinja Natalija. Uspješna poduzetnica u ovu ruralnu sredinu donijela je iskustvo najuspješnije zemlje u povlačenju novca iz EU fondova i sada uči Ogulince kako ići njezinim stopama.

"Ogulin je podcijenjen pogotovo u poslovnom svijetu. Ja mogu reći iz svoje perspektive. Radila sam vrhunske milijunske projekte, a u trenutku kada sam rekla da je moja firma iz Ogulina susrela sam se s ovakvim reakcijama. Gdje vam je ured u Zagrebu? pa nemam ured u Zagrebu. Smatrali su me neozbiljnom", kaže Natalia Zielinska, stručnjakinja za EU fondove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jedna od glavnih atrakcija je ponor

Iako sada ima urede i u Zagrebu, Rijeci, uskoro i Splitu, iz Ogulina ne misli nikamo jer u njemu ima sve što treba. A njezina djeca uskoro će ići u novi vrtić koji se gradi na prostoru bivše vojarne. U gradu je povećana i naknada za novorođenčad s dvije na četiri tisuće. Hvale se u Ogulinu s više djece, ali i turista - za 13 posto.

"Po broju dolazaka, daleko prednjače stranci, ali se po broju noćenja iznenađuju s domaćima što govori da postajemo neotkrivena destinacija u tranzitu", ističe Aleksandra Kolić Puškarić, Turistička zajednica Ogulin.

Jedna od glavnih atrakcija je ponor u koji se, kako legenda kaže, bacila nesretno zaljubljena Đula. Ni Ogulin nije imun na iseljavanje, nezaposlenost i slične probleme, ali iz ponora se polako uzdiže.

Kristina Čirjak/ 1.8.2019. u 22:35
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
nesvakidašnja nezgoda

VIDEO Prtljaga na brzoj cesti ispala iz autobusa pa se putnici vraćali po nju: 'Majstor zatvorio gepek'

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba