o ministrovim prijedlozima / Šmit odgovorila Berošu: 'Ministar je djetinjast, a njegove ideje donose beskorisno iscrpljivanje liječnika'

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL

Ovih se dana raspravlja o dvije moguće novine u zdravstvu, normama za liječnike i obaveznim sistematskim pregledima

2.6.2022.
11:11
Luka Stanzl/PIXSELL, Josip Regovic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar Vili Beroš odlučio je danas odgovoriti predsjednici Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) Ivani Šmit na komentar da njegova ideja o obaveznim sistematskim pregledima zvuči kao loš vic. Prijedlog ministra su obavezni sistematski pregledi za sve punoljetne građane, u obimu koji će ovisiti o dobi, spolu i genetskim predispozicijama pojedinaca za razvijanje bolesti, a trebali bi početi od iduće godine. Beroš je predsjednici HUBOL-a danas odgovorio kroz tvit.

''Posramljuje činjenica da nekim šefovima liječničkih organizacija briga za zdravlje nacije zvuči kao loš vic. Takve izjave ukazuju na nepoznavanje uloge preventive ili su utemeljene na drugim motivima'', napisao je ministar Beroš na Twitteru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrov tvit Šmit je prokomentirala kao djetinjast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ja više volim nekakve argumentirane rasprave koje iza sebe imaju činjenice, a ovako prepucavanje kao baba s placa mi je stvarno smiješno. Pozvala bi ga da iznese dokaze da je ta njegova ideja znanstveno utemeljena i da će donijeti benefite naciji. Umjesto da će po mom mišljenju i kolega iz struke donijeti samo beskorisno iscrpljivanje liječnika'', rekla je za RTL.hr Šmit.

Napomenula je kako već postoje nacionalni programi za rano otkrivanje karcinoma koje struka podržava kao smislenu akciju, a dio tih programa je zaustavljen i nikad nije revitaliziran kao na primjer program za rano otkrivanje raka grlića maternice koji je pokrenut 2012., a onda zaustavljen 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Taj program nikad nije vraćen u funkciju. Treba ministra pitati što je bilo s tim programom'', kazala je Šmit.

Naglasila je kako se samo trebaju pogledati odazive i ishode liječenja za screening karcinoma debelog crijeva i rak dojke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''U te dvije bolesti mi smo u vrhu Europe po smrtnosti. To su dva programa de facto bi trebala biti nešto što bi nosilo konkretan benefit, kada se iz populacije probere rizična populacija koji imaju rizik za oboljenje. Ovakav sistematski kakav je on zamislio odgovorno tvrdim da nema smisla'', rekla je predsjednica HUBOL-a.

Image
LIJEČNICI ZBUNJENI /

Obiteljska liječnica Karuza: 'Obavezni sistematski pregledi? O tome smo doznali iz medija'

Image
LIJEČNICI ZBUNJENI /

Obiteljska liječnica Karuza: 'Obavezni sistematski pregledi? O tome smo doznali iz medija'

Šmit navodi kako su provedene brojne studije koje dokazuju kako neke stvari nema smisla provoditi generalno među stanovništvom. Pretpostavlja kako ministar Beroš pokušava nabildati svoj narušeni PR s populističkim idejama. Boji se kako će ovakve ideje otjerati još više liječnika iz Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina liječnika radi i iznad normi"

Obavezni sistematski nisu jedina novost koju je ministar zdravstva najavio. Prema pisanju Jutarnjeg lista liječnici zaposleni u javnim bolnicama koji ne odrade propisanu normu, a pritom su i liste čekanja na njihovom odjelu duže od određenog prosjeka, više neće smjeti raditi i privatno.

''Mi nismo protiv normi, no te norme trebaju biti razrađene. Ako ćemo već na taj način funkcionirati, onda te norme trebaju biti razrađene. Mi i sada imamo veliki dokument na 1700 stranica gdje piše koliko koja pretraga treba trajati. Posve sam uvjerena da većina liječnika radi i iznad tih normi. A privatnicima ionako nisu interesantni oni koji ne rade u javnom zdravstvenom sustavu, jer vjerojatno neće raditi ni u privatnom'', kazala je Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Privatnici su zainteresirani za one doktore koji su dokazani na terenu i koje pacijenti vole, naglasila je Šmit.

''Mi kaskamo za Europom jedno 40 godina. Vani se više ne gledaju nikakve norme nego parametre koji ocjenjuju kvalitetu rada. Radimo zapravo totalne gluposti'', komentirala je Šmit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sustavu se stvari rade gledanjem kroz birokratske, a ne medicinske okvire. Šmit ocjenjuje kako se ide idejom ''neka se nešto radi pa makar ne bilo i pametno''.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo