Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
propala demografska mjera

Mala općina htjela mladim obiteljima darovati zemljište, no zaustavila ih je apsurdna birokracija

Od Ministarstva državne imovine trebali su dobiti nekorištenu parcelu od 20 tisuća četvornih metara

Matko Saltarić/ 22.7.2019. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Odlična demografska mjera trebala je biti ideja Općine Smokvica da mladim obiteljima osigura besplatno zemljište. Od Ministarstva državne imovine trebali su dobiti nekorištenu parcelu od 20 tisuća četvornih metara na kojoj bi obitelji trebale izgraditi kuće u roku od 10 godina. 

Sve su pritom skupo platili: elaborat o zemljištu, procjenu građevinskog zemljišta, županiji da odredi granicu pomorskog dobra. Stajalo je to više od 20 tisuća kuna i onda su im iz Ministarstva poljoprivrede, odnosno Hrvatskih šuma stigle uplatnice za još tri naknade na iznos - viši od 600 tisuća kuna. 

Iz Hrvatskih šuma danas su nam poručili da je sve obračunato prema zakonu iako Smokvica taj novac nema. Nesuđeni korisnici zemljišta koje je trebalo biti besplatno nemaju što drugo reći nego žaliti zbog ovakog apsurda. 

Općina Smokvica na godišnjoj razini ostvaruje nekih milijun i pol kuna, stoga novca za podmirenje ovih troškova - nema. A slično govori i načelnik Općine Kuzma Tomašić

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Dovedeni smo u apsurdnu situaciju u kojoj država zahtijeva da u roku od 30 dana skupimo 600.000 kuna, što su sredstva koja nismo ni planirali u proračunu. Službeni stav Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih šuma je tipična hrvatska priča u kojoj se priča kako je sve po zakonu. No, mi smo u neslužbenim kontaktima s Hrvatskim šumama došli do spoznaje da se navedeni pravilnik planira izmijeniti. Inače, ta priča o ostanku mladih na otocima s ovakvim stavom prema demografskim projektima ne može se provesti u djelo", govori Tomašić.

Općina ima 950 stanovnikam, a prvi put u 20 godina imali smo 17-ero rođenih i 14 -ero umrlih. Naš demografski program je bogat. Naknada za svako novorođeno dijete je 5000 kuna, vrtići su besplatni kao i udžbenici. Taj program potpore mislili smo zaokružiti dodjelom zemljišta mladim obiteljima", rekao je za RTL Danas načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić.

Upravo se čita

Image
obavezno pogledati

Da vam uljepšamo tmurni ponedjeljak: Trener Edo podijelio je najslađi video koji morate pogledati

Matko Saltarić/ 22.7.2019. u 19:00
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba

Pročitajte još

Image
mediteranska računica

Cijena nafte pala i na 82 dolara po barelu. Stručnjak odgovara zašto to odmah ne vidimo na benzinskim pumpama

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Više s weba