muzejski primjerci / Smrt fiksne telefonije: svatko ima mobitel, a tek svaki treći građanin fiksni telefon

Prije trideset godina priključak za fiksni telefon plaćali smo suhim zlatom. Stajao je oko tisuću njemačkih maraka, danas bi to bilo tisuću eura. Bez obzira koliko bili siromašni ili bogati, za tu žicu se moralo imati. I doista još prije desetak godina imalo ju je baš svako kućanstvo u Hrvatskoj. Danas, tek svaki treći građanin. A mobitel ima baš svaki ali ama baš svaki od 4 400.000 stanovnika Hrvatske

30.3.2016.
22:41
VOYO logo

U drugom razredu osnovne škole klinci se naveliko služe brojevima, a tehnologiju poznaju bolje od nekih odraslih - sve dok im u ruke ne dođe neki 'muzejski' primjerak.

Rijetko tko da danas razgovara preko telefonskih govornica. U Hrvatskoj ih je ostalo 5.046. Zato je u Hrvatskoj mobitela čak 4.400,000, a fiksnih telefona 1.400,000.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do prije koju godinu imalo ga je baš svako kućanstvo, danas svako treće, a hoće li uskoro fiksni telefoni potpuno izumrijeti? 

"Budućnost fiksne mreže izgleda da ćemo sve manje telekomunicirati, a sve više ćemo koristiti internet i druge širokopojasne usluge, prvenstveno mislim na IPTV i videa na zahtjev. No, moramo imati internet. Fiksna linija će dobiti na snazi, to je stabilnija linija omogućava veće brzine nego mobilna i ne može je mobilna zamijeniti još uvijek", pojasnio je Tomislav Lovrić iz HAKOM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Linija ostaje, a pitanje je hoćemo li koristiti ove uređaje ili će oni završiti na groblju za telefone.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo